Schepenfeest in Leeuwarden tgv 126 jaar Nieuwe Kanaal 24-25 juli 2021. Tevens start van de aanbrengtochten naar Winschoten.

Update 5-5-2021: ook in 2021 is de erfgoedmanifestatie afgelast. Daarmee vervalt ook de Leeuwarder Doorvaart

Er wordt gewerkt aan een alternatief programma, dit zal z.s.m in de Bulletalie verschijnen.

Het weekeinde van 24 en 25 juli moet je in Leeuwarden wezen. Daar organiseren de Noorderschippers samen met de Museumhaven Leeuwarden een schepenfeest rond het Nieuwe Kanaal. Een klein stukje kanaal, 1700 meter maar, en dan ook nog zo’n nietszeggende naam, die zelfs veel Leeuwarders niet kennen. Ja, de Emmakade, die kennen ze. En de fabrieken van Koopmans en de Friesche Vlag, en het winkelcentrum De Centrale. En toch liggen die allemaal aan dat kleine maar o zo belangrijke stukje kanaal. Gegraven in 1894 en in gebruik genomen in 1895. Vorig jaar zou dat dus 125 jaar geleden zijn geweest. En reden voor een feest, maar dat is natuurlijk dit jaar ook nog zo. Zeker omdat dat ‘in gebruik nemen’ destijds zonder enig feestelijk of officieel vertoon is gegaan. Dat was gewoon hup, vol laten lopen en gaan varen. Dus dat feest komt er ook na 126 jaar, alsnog. Met de schepen op weg naar Winschoten en wie er nog maar meer bij wil zijn.

Sinds de jaren ’60 is het Nieuwe Kanaal helaas doorgeknipt door de nare betonplaat van de Prins Hendrikbrug, die de stad met het station verbindt. Dus daar besteden we ook aandacht aan.

Natuurlijk is de Terra Nova van de partij, net als het vlaggenschip van de Museumhaven, de Stânfries X. We werken er aan dat deelnemende schepen gratis kunnen liggen. Het programma staat in de grondverf maar zal om drie ‘gebeurtenissen’ draaien:

  • De symbolische ‘opening-alsnog’ van het Nieuwe Kanaal, op of bij de historische Eerste Kanaalsbrug, door de opdrachtgevers van destijds: gemeente Leeuwarden Provincie Friesland. En dat gebeurt samen met onze schepen en de bewoners van de wijken aan het kanaal. Schrijver Henk de Vries vertelt ons aan het Verhaal van het Kanaal, met oude foto’s en films.
  • Een vaartocht van onze schepen in optocht met muziek, vlaggen en kinderen uit de buurten rond het kanaal van de oostkant van de stad naar de Museumhaven aan de westkant . En met allerlei wateractiviteiten: suppen, roeien, rondvaart met pramen en nog veel meer.
  • Een ‘overtoom’ op de Prins Hendrikbrug; gewoon hup, een schip er overheen.

Zondagmorgen begint met het schippersontbijt, aan lange tafels op de kade. En als het regent in de Terra Nova. En maandagochtend begint met palaver voor de schippers die de aanbrengtocht over het wad gaan doen. En die dag verlaten de schepen die aan de oostkant van de stad liggen (omdat ze over het Prinses Margrietkanaal rnaar Groningen gaan) via het dan officieel geopende Nieuwe Kanaal.

Klik voor meer informatie over ‘Winschoten’ op deze link.

Zeg nou zelf, daar wil je bij zijn, toch? Mail voor aanmelden of meer informatie aan info@museumhavenleeuwarden.nl of noorderschippers@lvbhb.nl

Nieuwe Kanaal op ansichtkaart uit periode 1900-1918. Collectie Zuiderzeemuseum, CC-BY-SA 4.0