Zeilmaken
Het ambachtelijk zeilmaken is een uitstervend beroep. Er worden in Nederland nog volop zeilen gemaakt, maar dan vooral van kunststof. Computergestuurde machines snijden de vorm uit polyesterdoek en er komt nauwelijks nog handwerk aan te pas. Hoe anders was dat in de tijd van de zeilende vrachtvaart, toen zeilen werden gemaakt van katoen of hennep en alle naden met de hand werden gestikt – dat kunnen zomaar 56.000 steken zijn voor een grootzeil. Schippers lieten dit bij de zeilmakerij vervaardigen, maar deden reparaties veelal zelf.
Op de website van onze vrienden van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP) vertelt Dirk Huizinga meer over het katoenen tuig en de 56.000 steken.
Cursussen
Op verschillende plekken in het land worden cursussen traditioneel zeilmaken gegeven. Zo gaat het aloude ambacht niet verloren en kunnen eigenaren en liefhebbers van historische vaartuigen zelf leren om zeilen te maken en te repareren. Op authentieke wijze, zoals de zeilmaker dat vroeger deed. Het is een laagdrempelig scheepsambacht, want met een paar eenvoudige gereedschappen kun je al aan de slag.
Cursussen en workshops worden onder andere gegeven bij: