ErfgoedTour 2024
Vanaf 6 juli maken we een ruim 1000 km lange tocht van Middelburg door alle provincies om in het weekend van 16 en 17 augustus te finishen in Hasselt. Zo laten we heel Nederland zien dat deze unieke vloot springlevend is en het behouden waard!
15 etappes vanaf Middelburg naar Hasselt
Etappeplaatsen: Middelburg, Willemstad, Den Bosch, Maasbracht, Nijmegen, Vreeswijk, Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Enkhuizen, Leeuwarden, Zoutkamp, Groningen, Assen, Dronten en Hasselt.
In deze plaatsen vinden “mini-reünie/erfgoedmanifestaties” plaats met alle mogelijkheden voor lokale initiatieven!
Voor gedetailleerde informatie over de route zie de subpagina’s:
- ErfgoedTour – de route
- ErfgoedTour – de schepen
- Etappeplaatsen
- Varend kunstwerk LVBHB
- Voor schippers erfgoedtour
De kraamkamer van de binnenvaart laat zich zien!
De ErfgoedTour is bij uitstek een promotionele kans om “ons soort schepen” verdere bekendheid te geven. Deze vloot is vroeger zonder computer op zicht gebouwd door vakkundige scheepsbouwers. Op sommige plaatsen zijn de oude werven van vroeger nog te herkennen. De ‘motor’ van de economie We besteden uitgebreid aandacht aan de context van de historische bedrijfsvaart als ‘motor’ van de Nederlandse economie tot behoudens waardig cultureel erfgoed dat nog steeds volop in gebruik is bijv. voor bewoning, recreatie of chartervaart.
Het publiek is welkom!
We richten o.a. een tentoonstelling in aan boord van de Terra Nova alsmede een mobiele buiten tentoonstelling. Via een belevenistafel, een groot interactief scherm, kom je meer te weten over de schepen in de vloot of de historie van de etappeplaatsen. Op de andere beeldschermen worden diverse foto’s en video’s vertoont van onze schepen.
Varend kunstwerk in wording!
Tijdens de ErfgoedTour vaart er een dekschuit mee, voortgeduwd door de Limburgia. Daarop wordt gaande de tour een kunstwerk gemaakt. In diverse havens en onderweg wordt er gewerkt aan het kunstwerk onder leiding van kunstenaar Marten Winters. De mal voor het kunstwerk is een stokanker. Daarop last de kunstenaar historisch maritieme onderdelen die tijdens de tour verzameld worden. Door het creëren van dit blijvend kunstwerk en het vastleggen van het creatieproces, wil de LVBHB de aandacht voor en waardering van traditionele ambachten vergroten en een culturele nautische erfenis achterlaten voor toekomstige generaties. Meer weten? Kijk hier voor informatie.
Wie vaart de hele tour emissieloos?
Duurzaamheid is een thema – ook tijdens de erfgoedtour. We willen stimuleren dat zoveel mogelijk schepen op HVO gaan varen of – nog liever – emissieloos door zoveel als mogelijk te zeilen, bomen of anderszins.