ErfgoedTour 2024

Vanaf 6 juli maken we een ruim 1000 km lange tocht van Middelburg door alle provincies om in het weekend van 16 en 17 augustus te finishen in Hasselt. Zo laten we heel Nederland zien dat deze unieke vloot springlevend is en het behouden waard!

15 etappes vanaf Middelburg naar Hasselt

Etappeplaatsen: Middelburg, Willemstad, Den Bosch, Maasbracht, Nijmegen, Vreeswijk, Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Enkhuizen, Leeuwarden, Zoutkamp, Groningen, Assen, Dronten en Hasselt.

In deze plaatsen vinden “mini-reünie/erfgoedmanifestaties” plaats met alle mogelijkheden voor lokale initiatieven!

Voor gedetailleerde informatie over de route zie de subpagina’s:

De kraamkamer van de binnenvaart laat zich zien!

© S.J. de Waard / CC-BY-SA-3.0

De ErfgoedTour is bij uitstek een promotionele kans om “ons soort schepen” verdere bekendheid te geven. Deze vloot is vroeger zonder computer op zicht gebouwd door vakkundige scheepsbouwers. Op sommige plaatsen zijn de oude werven van vroeger nog te herkennen. De ‘motor’ van de economie We besteden uitgebreid aandacht aan de context van de historische bedrijfsvaart als ‘motor’ van de Nederlandse economie tot behoudens waardig cultureel erfgoed dat nog steeds volop in gebruik is bijv. voor bewoning, recreatie of chartervaart.

Het publiek is welkom!

We richten o.a. een tentoonstelling in aan boord van de Terra Nova alsmede een mobiele buiten tentoonstelling.

Wie vaart de hele tour emissieloos?

Duurzaamheid is een thema – ook tijdens de erfgoedtour. We willen stimuleren dat zoveel mogelijk schepen op HVO gaan varen of – nog liever – emissieloos door zoveel als mogelijk te zeilen, bomen of anderszins.