Scheepshistorisch onderzoek

Officiële registraties

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van je schip dan is een goed startpunt de officiële registraties van bedrijfsvaartuigen. Dat zijn:

  • de liggers van de Scheepsmetingsdienst met scheepsmetingen,
  • het Scheepsregister bij het Kadaster (de brandmerken),
  • het Centraal Visserijregister met visserijnummers.

Vele vrijwilligers hebben zich ingespannen om deze papieren registers digitaal bereikbaar te maken.

Via de website van de Schippers & Scheeps Historisch Onderzoek (S2HO) kun je, dankzij LVBHB-leden George Snijder en Jan Sepp, zoeken in onderstaande twee databases:

Museum Vlaardingen en het Zuiderzeemuseum organiseerden in 2019 de digitalisering van de registerkaarten van het Centraal Visserijregister. Dit was de enige officiële scheepsregistratie voor zeevisserijschepen van 1911-ca. 2000. “Zee” is in dit geval de Noordzee en de grote wateren.

Verder zoeken

Naast genoemde registers die feitelijke informatie over je schip kunnen onthullen is er natuurlijk de kans dat er nog meer van de geschiedenis van je schip boven water gehaald kan worden. De al genoemde website  van Schippers & Scheeps Historisch Onderzoek bevat daarvoor algemene informatie, uitleg en literatuur. We noemen twee publicaties die kunnen helpen bij het gestructureerd zoeken en documenteren van je schip:

Verder is op meerdere sites historie verzameld over schepen. Misschien niet direct van jouw schip maar bijvoorbeeld wel van vergelijkbare schepen of over de werf waar je schip gebouwd is en waar nog werfboeken van te raadplegen zijn. Een paar voorbeelden uit een ongetwijfeld lange lijst van bronnen:

Veel plezier en succes met de zoektocht.