Klinken

Klinken is een techniek om metalen delen aan elkaar te bevestigen. In beide delen worden gaten geboord of geponst, hierdoor worden klinknagels gestoken, die vervolgens worden opgestuikt. Tussen pakweg 1875 en 1950 werden alle metalen scheepsconstructies geklonken. Daarna schakelden scheepswerven over op het lassen, waardoor veel kennis, ervaring en gereedschap op het gebied van klinkwerk verdween.

Bij onderhoud en restauratie van traditionele bedrijfsvaartuigen wordt de techniek nog toegepast. Dat kan een esthetische reden hebben, maar ook een technische, bijvoorbeeld als het schip van ijzer is (schepen van vóór 1900). Verschillende scheepsrestauratoren hebben het klinkambacht herontdekt en er zijn ook scheepseigenaren die zelf de klinkhamer oppakken. Oefening baart kunst en de aanhouder wint!

Wikipedia vertelt meer over de geschiedenis en toepassing van het klinken. Inclusief beknopte uitleg van de techniek.

 

Workshop klinken

De LVBHB houdt regelmatig workshops. Zo was er in 2017 een klinkworkshop tijdens de Erfgoedmanifestatie Hassailt. Ook Rolf van der Mark heeft workshops klinken gegeven. Bekijk en download zijn presentatie:

PowerPoint-versiePDF-versie

Klinknagels kopen

Het type klinknagel dat vroeger voor schepen werd gebruikt is nauwelijks nog leverbaar. De LVBHB heeft enkele partijen overgenomen, deze klinknagels zijn te bestellen via onze webwinkel.

Video’s

Fotogalerij

Fotoalbum klinken

Foto’s: Rolf van der Mark, Petra Spithost, Simon de Waard, Koene Parmentier en Eric Janssen