Staaldraad splitsen

Links gesplitst, rechts met taluritklem

Staaldraad wordt op historische schepen voor verschillende toepassingen gebruikt. Het meest in het oog springend is de verstaging van de mast, dat zijn de draden die de zeil- of laadmast overeind houden. Tegenwoordig wordt een verstaging vaak voorzien van taluritklemmen, maar voor een volledig authentiek uiterlijk wil je het staaldraad niet klemmen maar splitsen.

Het splitsen van staaldraad is een onderdeel van het schiemanswerk en is een ambacht dat bijna geen professionele beoefenaars meer kent. Een veelgebruikte splits is de oogsplits, een eindverbinding waarbij een lus of oog wordt gemaakt. De afzonderlijke strengen (kardelen) worden aan het uiteinde van de draad over en onder elkaar door de kabel gestoken.

Lees op Wikipedia meer over staalkabels, verstaging en splitsen.

Video’s

Documentaire staaldraad splitsen

Meer weten over dit ambacht of zelf leren hoe je staaldraad splitst? Bekijk dan de documentaire ‘Staaldraad splitsen’ van scheepstuiger Floris Hin. Hierboven de trailer. De film bestaat uit twee delen:

  • Deel I: demonstratie staaldraad splitsen voor de steilsteven ‘Anna Magrietha’ (48 min.)
  • Deel II: uitleg staaldraad splitsen stap voor stap (56 min.)

Speciaal voor leden is de gehele documentaire nu gratis online beschikbaar. Leer zelf staaldraad splitsen in een kleine twee uur! Bekijk de films via onze website (alleen voor leden, dus even inloggen).

Voor leden en niet-leden: de dvd’s zijn te koop bij Floris Hin.

Fotogalerij

Foto’s: Rolf van der Mark, Petra Spithost en Floris Hin

Handleiding (Engels)


Er is een Engelstalige handleiding die stap voor stap uitlegt hoe je de verschillende typen splitsen maakt. Dit instructieboekje is gratis te downloaden: A manual on splicing.