Rondhouten maken

Met de term rondhout worden de ronde houten delen van de tuigage van een zeilschip bedoeld. Dit zijn de mast en giek, maar bijvoorbeeld ook gaffel, bokkepoten en kluiverboom. Het ambacht van de mastenmaker vergt kennis van zowel houtbewerking als meetkunde. Mast en giek bijvoorbeeld lopen met een zekere bolling van dik naar dun, belangrijk voor het uiterlijk en de sterkte.

Veelgebruikte houtsoorten voor rondhouten waren vroeger Riga grenen of Amerikaans grenen, nu zijn dat lariks, douglas en oregon pine. Van oudsher wordt het rondhout uit een massieve stam gemaakt, maar tegenwoordig wordt vaak voor verlijmd hout gekozen, dat is betrouwbaarder en stabieler.

Een bundeling van artikelen over masten is te downloaden als special op onze Bokkepoot-pagina. Bij rondhouten is veiligheid een belangrijk aandachtspunt, voor zowel de chartervaart als de particuliere bruine vloot. Voor het onderhoud is de branchenorm van de BBZ een goede leidraad en lees ook het conserveringsadvies van Siemon Medema.

Video’s

Tip: markeerhulp

Bij rondhouten maken zijn er allerlei trucjes die de klus een stuk makkelijker maken. Zoals het gebruiken van een markeerhulp om van vierkant naar achtkantig te gaan. Bekijk hieronder de Engelstalige uitleg.

Fotogalerij

Foto’s: Petra Spithost, Wim Mendelts, Ricardo en Phine van Leeuwen