Ambachten

Wie kan er tegenwoordig nog klinken, smeden of staaldraad splitsen? Er zijn steeds minder mensen die deze traditionele ambachten beheersen. Maar als we historische schepen authentiek willen houden, dan hebben we deze technieken wel nodig. Daarom zet de LVBHB zich niet alleen in voor het behoud van vaartuigen, maar ook voor het levend houden van de bijbehorende scheepsambachten.

In de scheepsambachten komen materieel en immaterieel erfgoed samen.

Project TAVE

Het project Traditionele Ambachten Varend Erfgoed (TAVE) heeft de scheepsambachten weer op de kaart gezet. Door workshops en demonstraties hebben scheepseigenaren, jongeren en het brede publiek kennis kunnen maken met bijna verdwenen vakmanschap. Ook is in documentaires en video’s vastgelegd hoe de traditionele technieken werken, waarmee belangrijke kennis is veiliggesteld en voor iedereen beschikbaar gemaakt.

TAVE richtte zich op vier technieken die essentieel zijn voor het behoud van het varend erfgoed. Het project was een initiatief van de LVBHB en liep van 2017 t/m 2019, alle video’s en foto’s zijn hier op de website te bekijken:

Meer scheepsambachten

Er zijn natuurlijk meer ambachten dan de vier die centraal stonden in TAVE. Andere onmisbare vaardigheden – bij de bouw van de schepen destijds en zeker ook bij restauratie en onderhoud – zijn zeilmaken, smeden en blokken maken. Kennis en kunde die we willen bewaren en actief willen houden.

Varen als ambacht

Ook varen is een ambacht, zeker het zeilen met een historisch schip. Over oude vaartechnieken heeft de LVBHB al veel gepubliceerd en er zijn regelmatig demonstraties en cursussen. Lees er alles over op de pagina Varen als vroeger.

Opleidingen

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen heeft alle opleidingen voor restauratie en erfgoedzorg (mbo, hbo en wo) op een rij gezet. Traditionele ambachten maken niet altijd standaard deel uit van een curriculum, maar vaak is er ruimte om kennis en kunde op te doen tijdens een project of stage. Voor professionals die hun kennis op een specifiek gebied uit willen breiden zijn er losse modules en cursussen. Kijk voor meer informatie op www.erfgoedopleidingen.nl.

Scheepseigenaar en interesse in een cursus of workshop? Per ambacht vermelden we waar je deze kunt volgen (indien bekend en beschikbaar):