Smeden
Schalkhaken, puttingen, overloopsteunen, scepters, kikkers, mast-, roer- en blokbeslag: veel onderdelen van traditionele vaartuigen werden door de scheepssmid gemaakt. Met vuur en aambeeld hamerde hij het ijzer in de juiste vorm. Dit ambacht is allang van de scheepswerf verdwenen en er is nog maar een enkeling die het vak beroepsmatig beoefent.
Door gesmede scheepsonderdelen te behouden blijft een erfgoedschip authentiek. Het smeedwerk is heel bepalend voor de aanblik, want je kunt zien dat het handwerk is. Machinaal geproduceerd scheepsbeslag oogt te ‘gladjes’, bovendien zijn veel onderdelen nergens te krijgen want het is maatwerk, speciaal gemaakt voor het schip.
Cursussen
Het Kromhoutmuseum in Amsterdam geeft smeedcursussen en -workshops. Ook via het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK) zijn verschillende cursussen te volgen, die onder andere worden gehouden bij Smederij Batavialand in Lelystad.
Uiteraard is tijdens onze erfgoedmanifestaties vaak een smid van de partij voor een demonstratie waar de spetters vanaf vliegen.