Over de Bulletalie

Sinds eind december 2022 verschijnt de e-mail nieuwsbrief voor leden ‘Bulletalie’ in een nieuwe vorm. Hieronder wat meer uitleg als ‘Veelgestelde Vragen’ lijst. Je de antwoorden openen / sluiten met + en knopjes.

Veel nieuwsberichten van de LVBHB verschijnen al jaren zowel op de website als in de Bulletalie. De Bulletalie attendeert leden actief op ‘wat ze moeten weten’, de website is naast ons gezicht naar de buitenwereld ook een soort naslagwerk voor leden: ‘wanneer is ook alweer…?’.

Dit betekende in de oude situatie dat de redactie van de Bulletalie (ic Auke Boom) en de webredactie deels dubbel werk deden. Kopij (meestal in Word of als e-mail aangeleverd) werd door ieder apart bewerkt om het geschikt te maken voor het eigen digitale medium: PDF resp. WordPress. Nu hoeft dat niet meer. De berichten worden eerst op de website geplaatst en van daaruit wordt ‘met enkele muisklikken’ een Bulletalie aangemaakt.

De software om een moderne nieuwsbrief te maken hadden we al en sinds april 2021 verstuurt de LVBHB een nieuwsbrief aan externe relaties in deze vorm.

Een andere reden is de toegankelijkheid op telefoons. Steeds meer mensen doen hun reguliere ‘internetzaken’ op een smartphone. Het openen en leesbaar weergeven van PDF documenten verloopt vaak niet zo soepel op een smartphone. Dit nieuwe formaat is wel ‘mobiel-vriendelijk’.

Nieuw is het niet

Kranten plaatsen al sinds mensenheugenis zo’n intro boven wat langere artikelen, vaak in een iets grotere letter. Het hielp vroeger al om te beslissen: “wil ik hier de bril voor opzetten?”. En nu, in het digitale tijdperk komen die Intro’s terug in de overzichtspagina’s op de website en in hun nieuwsbrieven. Een voorbeeld uit de N

Nieuwsitem op de website

RC:

Intro boven het artikel in de krant

In de Bulletalie staat nieuws dat vooral voor LVBHB leden van belang is, plus een overzicht van het nieuws dat we via de website ‘naar buiten brengen’.
Vroeger werd de Bulletalie aangevuld met overig nieuws uit de Varend Erfgoed-wereld. Sinds enkele jaren wordt dit laatste namens de FVEN verzorgt door Scheepspost.info. Wij raden je dus aan ook die website te volgen of je te abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief.

Onregelmatig. Over de laatste 7 jaar gemiddeld ruim 1x per maand. De redactie plaatst nieuws z.s.m. op de website en als er een ‘voorraadje’ is gaat er een Bulletalie uit. Als er iets binnenkomt dat haast heeft gaat er direct een korte Bulletalie uit.

Het meeste nieuws zal ook gewoon op het openbare deel van de website te vinden zijn. Maar af en toe zijn er berichten die (nog) niet interessant zijn voor de buitenwereld. Als het een kort bericht is zal dit integraal in de Bulletalie e-mail zelf staan. Als het een wat langer verhaal is zal het op het besloten deel van de website staan. Meer daarover hieronder.

Om berichten te kunnen openen die alleen voor leden zijn moet je ingelogd zijn. Als je dat niet bent zie je deze foutmelding:

Log dan eerst even in via de knop Inloggen helemaal bovenaan de website.

Zet vooral een vinkje bij ‘Onthoud mij’ en sla (op je eigen computer) je inloggegevens op als je browser dat voorstelt. Meer over inloggen en ingelogd blijven vind je via Dossiers > Weblinks > Webwijzer.

Het meeste nieuws zal je via de voorpagina vinden onder Actueel en (als je ingelogd bent) onder ‘Nieuws voor LVBHB-leden’. Beide overzichten lopen door naar archiefpagina’s met oudere berichten. Nieuws dat ook in de Bulletalie is verschenen kan je terugvinden via Vereniging > Nieuwsbrief Bulletalie > Archief.

Omdat het veelal om aankondigingen gaat loopt het archief tot ongeveer 1 jaar terug. Informatie die een blijvend karakter heeft krijgt altijd een plekje op de vaste pagina’s van de website. Terug te vinden via het menu of de zoekfunctie. Veel achtergrondinformatie, verdieping en verslagen zijn te vinden in het verenigingsblad de Bokkepoot.

De Bulletalie wordt toegezonden aan alle leden waarvan we een (correct!) e-mailadres hebben en dat is ca. 95% van de betalende leden. Als je de Bulletalie niet ontvangt en je wilt dat wel:

  • Controleer of je actuele e-mailadres geregistreerd is. Log in op de website en ga naar Ledenmenu > Wijzigen persoonlijke gegevens of neem contact op met ledenadmin@lvbhb.nl.
  • Let op: gebruik een e-mailadres waarop je direct bereikbaar bent, zonder tussenkomst van andere adressen. Spamfilters herkennen nieuwsbrieven e.d. en stellen er strengere eisen aan dan aan person-to-person mail.
  • Doorstuurconstructies zijn daardoor voor de ontvangst van nieuwsbrieven tegenwoordig niet betrouwbaar meer. Een aantal leden heeft een domeinnaam op naam van het schip via een goedkope doorstuurconstructie, b.v. info@msduitendief.nl > msduitendief@gmail.com. Tegenwoordig werkt dit alleen nog goed als de server waar msduitendief.nl ondergebracht is een voorziening heeft met de naam Sender Rewriting Scheme (SRS). Beter is om te zorgen dat je een volwaardige mailbox in msduitendief.nl zelf hebt.
  • Controleer je map Spam / Ongewenste e-mail. Vooral als je een ‘gratis’ e-mail dienst gebruikt zoals Gmail, Outlook.com (=Hotmail. Live.nl) of Yahoo. Als je de Bulletalie in de spam map vind, markeer deze als ‘geen spam’. Idem voor de markering als reclame in Gmail. Voeg het adres noreply@lvbhb.nl toe aan je adresboek. Nog steeds problemen? Denk even na waarom deze diensten ‘gratis’ zijn en overweeg een abonnement bij een serieuze provider.

Wel ontvangen maar niet goed leesbaar? De Bulletalie wordt verzonden met een professioneel systeem dat geen opmaak gebruikt die een van de gangbare e-mail apps niet aan kan. Maar laat ons weten als u je problemen hebt met de weergave: webredactie@lvbhb.nl.

Gebruik je het e-mailprogramma Microsoft Outlook* op een PC of laptop dan kan het voorkomen dat je na openen van de Bulletalie niet kunt doorklikken naar de website met de Lees meer knop. Erger nog, je word ca. 15 minuten volledig geblokkeerd op de webserver.

Hierbij screenshots met voorbeelden van het verschijnsel. Het hangt van je browser af hoe het er precies wordt weergegeven.

Dit probleem is bekend, er wordt gezocht naar een permanente oplossing, maar we kunnen nog niet aangeven wanneer die er is.

Tijdelijke oplossing

  1. Preventief: klik in Outlook direct bovenaan op ‘Online bekijken’ en sluit de mail. Lees de Bulletalie verder online.

    Je kan ook direct naar de website gaan en de laatste Bulletalie terugvinden via Actueel > Bulletalie > Archief.
  2. Als je al geblokkeerd bent:
    – Sluit de mail, en ook je browser als je al op lvbhb.nl zat
    – Wacht 15 minuten
    – Ga weer naar de website en kies Actueel > Bulletalie > Archief.

Meer uitleg (beetje technisch)

Zoals elke e-mail nieuwsbrief bevat de nieuwe Bulletalie online afbeeldingen. Outlook is een heel fijn programma, maar het doet iets raars met online afbeeldingen in e-mails: elke keer dat je de mail in Outlook bekijkt wordt de afbeelding opnieuw gedownload. Een webserver kan dat opvatten als een zogenaamde DOS-aanval.

De provider van onze website heeft de beveiliging tegen dat soort aanvallen echter veel te scherp staan. Het gevolg is dat als je de Bulletalie mail een paar keer kort na elkaar bekijkt, de provider de toegang blokkeert voor jouw IP-adres (het ‘technische’ adres van je Internet aansluiting). Die blokkade duurt 15 minuten. De discussie hierover met de provider verloopt moeizaam. Overstappen naar een ander is een optie, maar wel een optie die enorm veel vergt van schaarse vrijwilligers.

*) Let wel: het gaat hier om het e-mailprogramma voor PC en laptop, onderdeel van Microsoft Office. Niet om de online e-maildienst Outlook op outlook.live.com, voorheen Hotmail / Live. Het probleem treedt ook niet op met Outlook app voor iPhone en Android. Dat product heet om marketingredenen Outlook, maar zit technisch geheel anders in elkaar.

Wie met die vraag zit heeft waarschijnlijk een motorschip. Waarschijnlijk weet je wel dat een zeilschip dat voor de wind vaart of met ruime wind de giek en grootzeil (bijna) dwars uit heeft staan. Bij stevige wind en op vaste koers blijft deze ook vanzelf zo staan. Maar bij veel golfslag kan door slingeren en gieren de wind ‘achter het zeil’ slaan, met de beruchte klapgijp (zeil en giek slaan naar de andere kant) tot gevolg. De bulletalie is een extra lijn die ‘tegen de grootzeil schoot in’ trekt en daarmee een klapgijp voorkomt.

Ook op vlak water bij zeer weinig wind komt de bulletalie van pas: alleen al het gewicht van de grootzeilschoot kan maken dat de giek ‘terug aan boord’ komt. Ook is zwakke wind vaak veranderlijk van richting. De ‘klapgijp in slow motion’ veroorzaakt meestal geen gewonden, maar kan toch een bedreiging zijn voor bierflesjes, borrelnootjes en daarmee voor de rust en vrede aan boord op een lome zomerdag…..

Over de herkomst van het woord bulletalie kon uw redactie geen uitsluitsel vinden. Relatie met bullebak? Bullen komt waarschijnlijk van bulderen.
De Engelsen noemen het een (jibe-)preventer.

Aarzel niet, mail de webredactie: webredactie@lvbhb.nl