Opening jubileumjaar in Den Haag

Op 23 mei 2024 verzamelen zich tientallen schepen van de LVBHB en van andere behoudsorganisaties in Den Haag om het jubileum jaar af te trappen. Den Haag zal kennismaken met de wereld van het varend Erfgoed!

Exact 50 jaar geleden op 23 mei 1974 is in Marken opgericht eene:

Klik op de afbeelding voor en originele weergave.

Aanvankelijk alleen een vereniging van zeilende bedrijfsvaartuigen; later vanaf 1999 ‘Historische Bedrijfsvaartuigen’; dus zowel zeilend als gemotoriseerd.

Deze heuglijke datum is 50 jaar later gekozen als de formele Openingsdag van de jubileumactiviteiten van de LVBHB.

 

Het programma in Den Haag ziet er als volgt uit.

23 mei 2024

Vanaf 11.30 uur varen de 65 schepen binnen naar de Dunne Bierkade, Bierkade en Laakhaven.

De Terra Nova vaart nog niet mee; die zal eerst HVO100 bunkeren op de donderdagochtend.

Om 13.30 verzamelen de genodigden die de Sail In op de Terra Nova gaan meemaken bij rondvaartbedrijf De Ooievaart aan de Bierkade. Met rondvaartboten worden de genodigden naar de Terra Nova gevaren en die vaart vervolgens naar haar ligplaats aan de Goudriaankade.

Vanaf 15.30 uur worden alle opvarenden van zowel de Terra Nova als de andere schepen met rondvaartboten naar de Dunne Bierkade 17-18 gebracht: het Buitenmuseum.

Om 16.30 vindt de officiële opening plaats bij het Buitenmuseum: een mastenpolka uitgevoerd door 5 oude vrachtscheepjes aan de overzijde van de Dunne Bierkade.

Hierna volgt een toespraak van de voorzitter en het overhandigen van het eerste exemplaar van het Jubileumboek ’s Zomers geen spinazie door de auteur: Suzanne Markusse.

Dan is er de openingsreceptie in en bij het Buitenmuseum tot 19.00 uur.

24 mei 2024

Op de vrijdag worden rondvaarttochten aangeboden aan de deelnemers en aan inwoners van Laak.

25 mei 2024

In de namiddag is er een gezamenlijke maaltijd op het terrein van de Haagse Hogeschool.

26 mei 2024

Vanaf 10.00 uur vertrekken de deelnemende schepen weer.

 

Mobiele buiten-expositie in de tuinen van het Buitenmuseum

Om nader kennis te maken met de wereld van het Historisch Bedrijfsvaartuig wordt in de binnentuin achter het Buitenmuseum een expositie opgesteld. Daarin worden alle gasten geïnformeerd over de oorsprong, ontwikkeling en stand nu van een unieke vloot. Eens de motor van de Nederlandse economie; nu een onvergelijkbare ‘collectie’ van cultureel erfgoed. En nog springlevend en in gebruik! Met een aantal uitdagingen voor de volgende 50 jaar om deze schepen te behouden waarbij we ook aankloppen op de deur van de overheid om samen met onze passie, liefde en energie dit behoud te realiseren!

 

Nederlands varend erfgoedvloot: uniek in de wereld