Blokken maken

Voor historische zeilschepen zijn blokken onmisbaar. Een blok is een katrol met een of meerdere schijven waar een touw doorheen loopt. Door een blok heb je veel minder kracht nodig om een last omhoog te trekken, bovendien kun je de trekrichting van de lijn ermee veranderen. De tuigage van een zeilschip is uitgerust met meerdere blokken, die onder andere dienen om de zeilen te hijsen.

Blokken zijn nog leverbaar, maar hebben vaak een moderne look die niet past bij een historisch vaartuig. Aan mooie, authentieke blokken hangt een prijskaartje, vandaar dat sommige scheepseigenaren hun blokken zelf maken. Daarmee houden ze hun schip én een ambacht in stand.

Blokboek Info20M

Met de serie over blokken in het digitale magazine Info20M hebben Henk en Janneke Bos een ware blokken-wiki samengesteld. Hier vind je alles wat je maar wilt weten over blokken: de werking, materialen, soorten en hoe je blokken maakt. Een deel ervan was eerder al verschenen als special onder de naam ‘Blokkepoot’, te downloaden via onze Bokkepoot-pagina. Klik hieronder om alle vier de delen van de serie uit Info20M te downloaden.