Elk jaar, midden in de zomer, komen wij met ca. 200 van onze schepen samen in een havenplaats die iets te vieren heeft. Dit jaarlijkse evenement dient om ons varend erfgoed en het belang van het behoud ervan aan het publiek te tonen. En tevens is het de zomerreünie van de LVBHB. Vorig jaar zou dat in Winschoten zijn maar dat ging niet door. Daarom nu, nog steeds onder viraal voorbehoud, in de herkansing:

Erfgoedmanifestatie 2021: “Welkom in de graanrepubliek”

Dit is een l a n g e pagina! Klik op een onderwerp in de inhoudsopgave hieronder. Aan het eind van elk hoofdstuk is een link Naar boven .

  1. Het motto
  2. Programma Winschoten
  3. Leeuwarder Doorvaart, aanbrengtocht(en) Leeuwarden – Winschoten
  4. Inschrijven

Het motto

Daarmee zetten de organisatoren hoog in. ‘De graanrepubliek’ is de titel van een boek van Frank Westerman uit 1999. Het boek werd een regelrechte hit. En als bij-effect werd ‘Graanrepubliek’ een soort Geuzennaam: PR tekst voor de gemeente Oldambt, naam van een brouwerij, een groepsaccomodatie en een literair café. En nu dus van ons evenement.

 

De flaptekst van het boek meldt: “De Graanrepubliek is het verhaal van deze eeuw – gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. Westerman gaat honderd jaar terug, naar de vergeten opstand van 1892, toen de verpauperde knechts zingend en zwaaiend met pistolen de kapitale boerderijen van het Groninger land omsingelden. In het voetspoor van Sicco Mansholt neemt hij de lezer mee van de executieverkoop van de hoeve Torum in 1922, via het verzet in de Wieringermeer naar het naoorlogse Brussel en Berlijn, om vandaar terug te keren naar de kleidorpen achter de Waddendijk. Reizend door de tijd laat Frank Westerman zien hoe de grote ideologieën het boerenerf als een windhoos hebben beroerd, en hoe de neergang van de Groninger graanbaronnen noodlottig is verbonden met de opkomst van het geslacht Mansholt.

En over het inmiddels grotendeels uitgevoerde plan voor de Blauwe Stad:
Ze willen de sporen uitwissen van wat ons is aangedaan,” zegt een oude landarbeider over het apocalyptische einde van de graanrepubliek. “Land dat je onder water zet komt nooit meer terug.” Léés dat boek, mensen! Genoeg tijd onderweg naar Winschoten.

Met de populariteit van het boek kwam ook de streek, het Oldambt, meer in de belangstelling van de rest van Nederland. Ook al bleef het ver weg. En dan heb je het alleen nog over de geschiedenis van het gebied benoorden Winschoten. Wat meer naar het noordwesten zit je boven de gasbel. Het aardgas, ontdekt bij Slochteren in 1959, maakte Shell en Nederland rijk en liet Groningen achter met bodemdaling, aardbevingen en enorme schade, ook aan de mensen. Misschien heeft u de aangrijpende voorstelling ‘GAS’ gezien van Toneelgroep Jan Vos, of het boek ‘De gaskolonie’ gelezen. Het eerste kan helaas niet meer, het tweede natuurlijk wel.

En dan hebben we natuurlijk nog de veenkoloniën, ten zuiden en zuidwesten van het Winschoterdiep. Ook daar een verhaal van grote winsten voor de turfbaronnen in de stad Groningen en armoede voor de turfstekers. En dan ook nog eens een gebied waar veel van ‘onze’ schepen zijn gebouwd en hebben gevaren in het uitgebreide stelsel van veenkanalen. Alles bij elkaar geen wonder dat juist in oostgroningen de communistische partij het langst stand hield.

Kortom: we gaan deze zomer naar een razend interessant gebied, ver weg voor de randstedeling maar absoluut de mooie tocht waard.

En dan hebben we het nog niet gehad over de stad Winschoten. Dat komt nog.

Naar boven

Programma Winschoten

Het programma is nog in ontwikkeling, maar een aardige indruk kun je al krijgen op de website van de Tramhaven Winschoten, klik hier. In grote lijnen:

Donderdag 29 leuke dingen voor de schippers in Scheemda en Nieuweschans
Vrijdag 30 invaart in Winschoten
Zaterdag 31 invaart in Winschoten, markt aan de haven, laden en lossen, kinderactiviteiten, verhalenvertellers, foodtrucks, muziek en de schippersmaaltijd
Zondag 1 aug tochten per bus door de omgeving, laden en lossen, kinderactiviteiten, verhalenvertellers, foodtrucks, muziek


Naar boven

Via Leeuwarden naar Winschoten

Een groot deel van de lol van onze jaarlijkse reünie zit ‘m natuurlijk in de tocht erheen en terug. En dat is dit jaar met het oost Groningse Winschoten niet anders. Het is een mooie gelegenheid om een misschien voor velen nog onbekend vaargebied te verkennen. En wie weet komt uw schip er wel vandaan: aan het Winschoterdiep zijn veel van onze schepen gebouwd. En er is nog steeds een bloeiende scheepsbouwindustrie.

Leeuwarder Doorvaart: 126 jaar Nieuwe Kanaal

De aanbrengtocht die de Noorderschippers samen met de Museumhaven Leeuwarden en de Tramhaven Winschoten organiseren start met een weekend in Leeuwarden, op 24 en 25 juli juli. En eindigt, uiteraard, in Winschoten. Het evenement ‘Leeuwarder Doorvaart’ wordt apart beschreven in dit bericht.

Varen naar Winschoten

Na het weekeinde vertrekken we naar Winschoten en dat kan op drie manieren. Vanaf Leeuwarden dan tenminste. Kom je van de oostkant, vanuit het Duitse Niedersachsen, naar Winschoten, dan kan je de route via Haren en het Ruiten-Aakanaal kiezen. En vanaf Overijssel kom je er via de Drentse Hoofdvaart en het Noord-Willemskanaal. Let op de hoogtebeperkingen natuurlijk.

(klik op de kaart voor een vergroting)

Rood : waddenroute
Blauw : staande mastroute binnendoor
Magenta : mastplatroute binnendoor
De rode pijltjes geven aan van waar je naar Leeuwarden of rechtstreeks naar Winschoten kunt varen.

Van de drie mogelijke routes vanaf Leeuwarden is die via het Lauwersmeer en over het wad en de Dollard de mooiste (vinden wij dan) en de langste. We varen daar drie of vier dagen over en we vallen onderweg een of twee keer droog. Het is een begeleide tocht, dus ook geschikt voor schippers die de wadden eens een keer willen proberen. Pas op: verslavingsrisico!

De twee andere routes gaan binnendoor: een staande mastroute via het Lauwersmeer, het Reitdiep en de stad Groningen, een ‘mastplatroute’ voert via het Prinses Margrietkanaal en het Van Starkenborghkanaal. Bij het palaver na het schippersontbijt op zondagmorgen in de Friese hoofdstad worden alle drie de routes toegelicht en met de deelnemers besproken. In de middag vaart het ‘westelijke’ deel van de vloot naar Dokkum. Op maandag tenslotte verlaten de schepen die aan de oostkant liggen de stad via het dan officieel geopende Nieuwe Kanaal en het Prinses Margrietkanaal richting Groningen.

Naar boven

Inschrijven

De inschrijving is geopend! Zorg dat je ingelogd bent op de website en ga naar Ledenmenu > Aanmelden erfgoedmanifestatie

Naar boven

Tramhaven Winschoten

Naar boven