Op vrijdag 15 maart, dus nog nèt in de winter, had onze werkgroep de jaarlijkse wintervergadering. Zoals ook vorig jaar gecombineerd met de bemanningenavond van het Westlander Schippers Collectief. Een drukbezochte avond die begon met een warm welkom door uitbaters Mike van Rheenen en Irene Huisman van de Bongaard in de Lier. Met de lente in aantocht leek het publiek op een stel jonge jachthonden die op het punt staan te worden uitgelaten: iedereen heeft zin in een nieuw vaarseizoen! De schippers van Scouting Kwintsheul waren daarmee alvast begonnen, want ze arriveerden per schip.

Nico Persoon trad op als gastheer namens de werkgroep en WSC  en kondigde de activiteiten voor 2024 aan. De evenementenkalender werd toegelicht en beloofd een druk jaar met onder anderen de opening op 23 mei van het jubileumjaar en de Erfgoedtour. (zie www.okwh.nl) Veel westlanders hebben zich al aangemeld, maar is er nog plaats voor lage schepen.

Ton Krom, ervaren schipper op de Maria, gaf ons met een uitgebreide lezing onderricht in het zeilen en manoeuvreren op smalle kanalen. Ton en Erick Takes schreven het boek ‘Puntje zeil, schipperen met oude binnenvaartschepen’, een boekje dat vrijwel is uitverkocht, maar volgens Ton herdrukt gaat worden. Een praktijkcursus is ook mogelijk, zie Varen als Vroeger op de website van de LVBHB. Aan de hand van foto’s en schetsen toonde Ton ons hoe de schippers dat vroeger deden, met kleine bemanning en zonder motor. Voorbeelden uit Westland kon hij ons niet tonen, maar de meesten van ons kenden wel de technieken bomen met een vaarboom en  wegen met een weegboom. (Zie foto)

In deze relatief jeugdige club van schippers zijn er altijd wel enkelen die een schuitje willen opknappen. Zo is bekend dat Marcel Juffermans een westlander heeft gekocht en deze onder zeil gaat brengen. Lars van Zeijl is al enkele jaren bezig met de restauratie van een forse westlander. Om hem het laatste zetje te geven kreeg hij de aanmoedigingsprijs bestaande uit een miniatuur anker en een bon voor 2 nieuwe authentieke roeframen. Lars: succes met de laatste loodjes!

Phine Krom, penningmeester van het Westlander Schippers Collectief, stelde voor om een andere bank te kiezen en deed een peiling onder het publiek: wie is er, als Rabo-lid, bereid te stemmen op WSC bij Rabo Clubsupport? Genoeg handen in de lucht, dus dat belooft wat!

 

Dat zo’n avond vooral bedoeld is voor ontmoeten en om weer een beetje bij te kletsen bleek al snel na deze uitreiking. Kletsen maakt dorstig, waardoor de tap al snel de bodem bereikte.

 

Met vriendelijke groeten,

Peter Barendse,

06-53149013