Winterwelvaart op de Wolthuiswerf

Op de werf

Zaterdag 9 december is er weer een WinterWelVaart bij de Historische Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer. Het thema dit jaar is “de A”, het water dat door het Winschoterdiep met ons verbonden is en in vroegere tijden de weg naar zee was voor de in onze gemeente gebouwde schepen.  De werfgebouwen staan weer vol marktkramen met allerlei interessante zaken en informatie. Met veel geduld en vakmanschap gebouwde modellen van coasters en binnenvaartschepen zijn te zien in de stands van de Vaargroep Ekenstein en van de heren Wicher en Harrie Patje. In de stand van de Stichting Zeesleepboot Holland alles is te horen en te bekijken over de betrouwbaarheid en de degelijkheid van de in 1951 in Westerbroek gebouwde bergingssleper Holland. De historie van de Veenkoloniale scheepsbouw en scheepvaart komt aan bod in de stands van het Kapiteinshuis, het Maritimes Museum uit Ost-Friesland, een maquette van de voormalige scheepswerf Voorwaarts, Steilsteven de “Groninger spits van weleer”, World Ship Society, Vereniging De Binnenvaart en het Skûtsjemuseum Earnewâld. De KNRM, de stichting Oud Zeilend Hout, Museum De Wachter en het Groninger Schaatsmuseum laten zien hoe ze zijdelings betrokken zijn bij scheepsbouw en scheepvaart. Schepen en water zijn altijd geliefde onderwerpen voor beeldende kunstenaars. Prachtige voorbeelden daarvan zijn te vinden in de stands van Karin Broekema en Reinder Bleeker. Op het werfterrein staan een informatiecaravan van het Museum aan de A, een oude maar nog perfect draaiende dieselmotor, een draaiorgel voor de muzikale ondersteuning en palingroker Jelle Dekkers met zijn ter plekke gerookte “pondjes” paling.

Havengebeuren

In de haven, tegenover de werf, zijn een aantal historische schepen gratis te bezichtigen.  De “Spes Mea” in 1902 gebouwd in Martenshoek en een van de mooiste schepen van de “Bruine Vloot”; de “Gebroeders Luden”, de legendarische KNRM reddingboot van het station Oostmahorn en later Lauwersoog; de spitse praam “Familietrouw”, gebouwd in 1894 en een van de oudste nog varende monumenten; de luxemotor “Nomadisch” uit 1928 met haar unieke Nering-Bögel gloeikopmotor en als tegenhanger de hypermoderne elektrisch aangedreven PW 18 van de  provincie Groningen.

Muziek

Winterwelvaart en muziek horen bij elkaar en ook daaraan wordt de nodige aandacht geschonken. Tussen 13:00 en 16:00 uur vinden optredens plaats van het Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts.

Eten en drinken

Een bezoek aan de Winterwelvaart maakt een mens hongerig. In het Bezoekerscentrum van de werf kan men voor een gering bedrag genieten van het traditionele Captain’s Dinner en/of de legendarische Wolthuis gehaktballen, koffie, thee en dranken.

Praktische info Winterwelvaart

Datum              : zaterdag 9 december 2023.
Tijden              : 10:00 tot 1700 uur.
Locatie             : Noorderstraat 308, 9611 AT Sappemeer.
Parkeren          : Rond de locatie zijn voldoende gratis parkeergelegenheden.
Website           : www.historischescheepswerf.nl
E-mail              : info@historischescheepswerf.nl
Contact tel.       : 06 23459827 (Johan Kielman).

: 06 10298605 (Govert Tukker).