Een verslag van de winterbijeenkomst op op 5 maart 2021. Met de filmpjes die vertoond zijn!

De opkomst was minder dan gebruikelijk, maar de deelnemers aan de Kleine Zeilvaart Winterbijeenkomst genoten er niet minder om. De sfeer was uitermate goed en veel leden zagen elkaar sinds lange tijd weer eens. Voor de leden van de werkgroep was het ook fijn om weer iets te kunnen organiseren.

Voorzitter Peter Jansen stond stil bij het overlijden van André Kortekaas, die 26 jaar lid van de werkgroep Kleine Zeilvaart was. In 2016 nam hij afscheid, om gezondheidsredenen.

Westlanders blijven varen, zo heet dat prachtige boek waar meer dan 70 Westlandse schepen in beschreven worden. Westlanders willen ook dit jaar varen en wedstrijdzeilen, dus werd de uitgebreide evenementenkalender nauwkeurig toegelicht door Peter Barendse. De schepen liggen al op stootgaren, werd verzekerd.

Klaas Persoon reikte de aanmoedigingsprijs uit. Voor het zover was werden eerst drie filmpjes vertoond van de genomineerden. Ed van de Scheer filmde de Westlander Nieuwe Zorg (17 meter), van Lars en Jarren, die een casco uit 1898 in Friesland vonden, waar nog heel veel aan moet gebeuren en de westlander Vaerdigheid (14,45 meter) van de vijf eigenaren Coen, Thijs, Chris, Martijn en Dion,  die deze schuit van Evert Vreugdenhil hebben overgenomen. Evert heeft van 1996 tot 2000 het uitgebrande casco gerestaureerd tot een snel zeilende westlander. Nico Persoon filmde zijn twee zonen Hein en Teun, die de Veenschuit van George van Veen overgenomen hebben, die geen tijd voor de restauratie vond. Net als de andere genomineerden hebben Hein en Teun heel wat ‘corona-uurtjes’ aan hun schuit besteed, want ‘er was toch niet veel anders te doen’. De filmpjes staan onderaan dit bericht.

Klaas Persoon vond het heel bijzonder om de Aanmoedigingsprijs 2021 uit te mogen reiken aan zijn kleinzoons. Zij ontvingen twee lichtranden, waarvan er één open kan. ‘Handig om de koffiezakjes naar buiten te gooien’, was het commentaar van de andere schippers.

Jarren en Lars ontvingen twee originele gietijzeren bolders die op een westlander horen en bleven dus ook niet met lege handen achter. Dit project zullen we als werkgroep ook zeker blijven volgen! De Vaerdigheid zal na de refit weer lekker kunnen zeilen.

Tenslotte ontvouwde Nico Persoon het plan van de werkgroep om bij het Butterhuis op de Kaag een paar aanlegplaatsen voor historische schepen tot stand te brengen. Het kreeg bijval, want dat zou heel wat heen en weer varen schelen tussen de wedstrijdweekenden. De contacten met de gemeente Teylingen zijn gelegd.

Daarna werd er onder het genot van diverse biertjes nog geruime tijd bijgepraat.

O ja, je zou het bijna vergeten te vermelden, vanzelfsprekend voltrok dit alles zich per Zoom.

Peter Jansen, namens de werkgroep Kleine Zeilvaart