Er is een nieuw scheepvaart communicatiesysteem voor digitaal berichtenverkeer in gebruik genomen. Uiterlijk 31.12.2023 moet daarom een aantal kanalen in je marifoon geblokkeerd worden voor spraak.

Per 1 januari is in Europees verband een nieuw scheepvaart communicatiesysteem voor digitaal berichtenverkeer in gebruik genomen: het VHF Data Exchange System (VDES).
Een aantal marifoonkanalen kan daarom niet meer gebruikt worden voor spraakcommunicatie (gesprekken dus).
Die moeten uiterlijk 31.12.2023 in je marifoon geblokkeerd worden voor spraak.

van website "Varen doe je samen"

bewerkt, van website “Varen doe je samen”

Dat zijn de kanalen 24 – 25 – 26 – 27 – 28 – 84 – 85 – 86.
Opm. 1: kanalen 27 en 28 moeten door herprogrammering omgezet worden naar 1027 en 1028 voor spraak.
Opm. 2: gelijk ook kanaal 31 laten programmeren voor contact met jachthavens in o.a. België.

Walstations die van deze kanalen gebruik maakten hebben nu allemaal al een ander kanaal in gebruik genomen. Zie deze kaart voor de wijzigingen.

Wat het blokkeren/programmeren betreft zijn sommige watersportbedrijven  bezig met het uitwerken van een aanbod. Waarschijnlijk worden daarin  ook collectieven (zoals een vereniging) meegenomen. We houden je op de hoogte.

Aanvullende info op:
Varen doe je samen
Bootmagazine

Nagekomen bericht:

  • Je bent in Nederland niet verplicht het nieuwe kanalenpakket te laten programmeren. Maar als je niets doet ga je in elk geval  de analoge simplexkanalen 1027 en 1028 missen die bij sommige walstations in gebruik zijn. Voor België is het wél verplicht, inclusief kanaal 31 voor jachthavens.
  • Voor meer info: Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, (het voormalige Agentschap Telecom), www.rdi.nl,  telefoon 088 0416000