Afgelopen woensdag hebben we kennis gemaakt met het nieuwe bestuur van Stichting Hassailt. In Hasselt hadden we altijd een ‘ideale’ vorm van taakverdeling: de LVBHB zorgde voor de schepen, de ligplaatsindeling , de invaartvolgorde en de ‘eigen’ deelnemersactiviteiten (gieklopen, schipperscafé, open podium, etc.) en  Stichting Hassailt voor o.a. de ontvangst, publieksactiviteiten, ligplaatsfaciliteiten, bruggen en – niet op de laatste plaats – de vergunning.

De traditie van een reeks van Hassailts (1997,2002,2007, 2012, 2017) werd doorbroken in 2022 toen Tilburg verkozen werd i.p.v. Hasselt. Dat leidde tot verdriet in Hasselt en was misschien ook wel mede aanleiding voor een deel van het bestuur van de stichting (o.a. gangmaker en voorzitter Kees van der Klocht) om in 2023 te stoppen. Gelukkig is het bestuur inmiddels weer aangevuld en heeft Kees aangeboden voor 2024 als ‘tussenpersoon’ het nieuwe bestuur EN ons bij te staan in de organisatie van finaleplaats Hasselt op 16,17 en 18 augustus 2024.

Het overleg heeft opgeleverd dat we in principe zullen trachten de ‘oude’ taakverdeling weer te hanteren. Mogelijk pijnpunt daarin is met name de vergunning. Ook in Hasselt spelen ‘stikstof’ en de veiligheid op en rond het water een belangrijke rol. Het verkrijgen van een vergunning vergt veel meer overleg en moeite dan een aantal jaren terug. Ondanks dat er in 2024 geen publieksactiviteiten gepland worden (het is echt ons eigen ‘feestje’) wordt onze komst met naar verwachting 100 schepen gezien als een ‘groot evenement’ omdat het verkeer omgeleid moet worden voor de brugopeningen. Op 11 december a.s. hebben we o.a. over de vergunning een overleg met de gemeente waarbij ook Stichting Hassailt en Kees aanwezig zullen zijn.

We hebben wel al gezamenlijk een plan gemaakt voor 16, 17 en 18 augustus:

  • Ligplaatsen zijn vrij van liggeld een week voor EN een week na het evenement
  • Vrijdag 16 augustus aankomst schepen; afmeren aan de ‘buitenkant’ (Grindwal) en indien nodig aan de overkant.
  • Invaart in de grachten vanaf 09.00 uur op zaterdag 17 augustus. Dat betekent dat iedereen om ong. 12.30 uur haar/zijn ligplaats heeft ingenomen;
  • Opbouw van de pop-up expositie door leden mogelijk in de grote hal van jachthaven ‘Molenwaard’ aan de Van Nahuysweg vanaf zaterdagochtend 09.00 uur;
  • Om 17.00 uur op zaterdag de ‘opening’ van de expositie, ontvangst van alle deelnemers en mogelijk genodigden, borrel , aansluitend captains dinner en het JUBILEUMFEEST voor iedereen!
  • Zondag 18 augustus bijzondere kerkdienst voor deelnemers en vanaf ong. 14.00 uur de ‘uitvaart’ (wie verzint hier een beter woord voor??) uit de grachten.
  • Een eventuele Sail-In met de Terra Nova is nog te bezien

Nog een hoop te regelen maar het belooft een prachtige finale van de ErfgoedTour te worden!! We nodigen ook nadrukkelijk leden uit die niet aan de ErfgoedTour (kunnen) deelnemen om te komen met of zonder schip. Er is plek voor meer dan 100 schepen en de hal bij jachthaven Molenwaard is groot genoeg………………..

Invaart in Hasselt: dat wil je een keer meemaken!