Garnalencup 2018: ook met west 5-6 wint de Vier Gebroeders

Het was een prachtige zeildag, zaterdag 15 september op het Lauwersmeer. Waar voor de derde keer sinds de ‘winterstop’ vanaf de jaren ’90 weer om de roemruchte Garnalencup werd gestreden. Dikke wind, knetterende zon, wéér meer deelnemers en een mooi parcours: geen wonder dat de deelnemers na afloop nog lang liepen te stuiteren van enthousiasme.
Een uitgebreid verslag volgt in de Bokkepoot, hier de hoofdpunten. Onderaan dit verslag zie je de foto”s die gemaakt zijn tijdens de Garnalencup!
De Vier Gebroeders van Eelke Halbertsma en familie won dus weer, net als bij de vorige twee edities. Serieuze uitdaging had kunnen komen van de Hasselteraak Dageraad, ware het niet dat die door een gebroken zwaardloper veel later startte. Maar Ciel en Aart te Velde hielden er wel de Aanmoedigingsprijs aan over, de ‘gouden’ staalborstel die in 1985 (!) als derde prijs is uitgereikt.
Verderop in het deelnemersveld interessante tactische strijd tussen bijvoorbeeld de Watergeus, de Jonge Jan en boltjalk De Goede Verwachting. Zwaar werk van Greet en Wim de Ruijter, met z’n tweeën op hun stevig gereefde Hasselteraak Goede Verwachting. Het leverde ze een speciale juryprijs op. En wat te denken van de Nooit Volmaakt, ook al eens deelnemer van een van de ‘oude’ edities, de kleinste deelnemer, de zeeschouw Zoutelief, en de grootste, de klipper Jade.
De nautisch/creatieve opdracht bestond dit jaar uit ankeren, roeien en schiemanswerk, alle drie onderdelen die toch wel wat vaardigheid vragen.
En na afloop bleef het natuurlijk nog lang gezellig op de steiger bij de borrel annex prijsuitreiking. De ijzeren garnaal staat weer een jaar bij de familie Halbertsma op de schouw, wie pakt de handschoen volgend jaar op?