Er is het een en ander veranderd, verbeterd hopelijk, aan de website. Uiteraard vooral in de ‘machinekamer’. Het uiterlijk van dit ‘schip’ hebben we in goede LVBHB traditie onaangetast gelaten.

De afgelopen maand is er het een en ander vernieuw en ook een heel klein beetje veranderd op de website. Een overzicht van de wijzigingen.

Sneller en minder data

Een aantal functies was onevenredig belastend. Die hebben we verwijderd of vervangen door een simpeler oplossing. Ook is de verwerking op de server efficiënter gemaakt. Als het goed is merk je dat de website sinds een paar weken sneller reageert. De website stuurt ook minder data naar je PC, tablet of telefoon. Voor de komende maanden staan er nog een paar kleine verbeteringen op het programma.

Inloggen (iets) anders

Het inloggen gaat nog steeds met je vertrouwde gebruikersnaam en wachtwoord, maar het inlogscherm ziet er iets anders uit.

Verder zal het af en toe gebeuren dat je wat plaatjes aan moet klikken om te bewijzen dat je ‘geen robot bent’, een zogenaamde CAPTCHA. Dit kan gebeuren als je b.v. inlogt vanaf een andere computer of met je laptop op iemand anders WiFi zit.

We benadrukken het nog maar eens: het is handig om (op je eigen PC/tablet/telefoon) bij het inloggen een vinkje te zetten bij ‘Onthoud mij’ en je browser toestemming te geven het wachtwoord op te slaan. We zijn geen bank, dit is veilig genoeg. En je hebt de TV-spotjes gezien en gebruikt een uniek wachtwoord, toch 😈?

Inloggen na volgen van een link naar een beschermde pagina

In LVBHB e-mails zoals de Bulletalie krijg je soms een link naar een alleen-voor-leden pagina. Daar moet je voor ingelogd zijn. Je nu direct inloggen waarbij je op de pagina blijft waar de link naar verwees.

Uitloggen

De knop Uitloggen is verhuisd van de blauwe bovenbalk naar Ledenmenu > Uitloggen. Maar normaliter is het niet nodig om uit te loggen, tenminste niet op je eigen computer/tablet/telefoon.

Icoontjes voor social media

Die zaten voorheen in de blauwe bovenbalk en werkten met een systeem dat onnodig veel data verstuurde. Ze zijn verhuisd naar een eigen pagina De LVBHB op social media, terug te vinden met een knop in de zijbalk die op alle pagina’s getoond wordt (op een telefoon onder de nieuwsberichten)

Vertaalknopjes

Ook verwijderd: de knopjes in de bovenbalk. De automatische vertaal-software hierachter maakte de website onevenredig zwaar, ook als je gewoon de Nederlandse versie bekeek. Bovendien waren de vertalingen niet altijd accuraat. Zo werd in de Duitse versie enige tijd vermeld dat wij onze schepen het liefst ‘verschrotten’. Het is ook niet meer nodig: de meeste browsers bieden al aan om via je standaard zoekmachine te vertalen als je een website in een andere taal bezoekt.

Wel zijn wij op zoek naar goede samenvattingen in het Engels, Duits en Frans van de pagina ‘Wat is de LVBHB‘. Mensen die deze talen als (tweede) moedertaal hebben worden verzocht zich te melden bij webredactie@lvbhb.nl.

Scheepspost

Door het plotselinge overlijden van de uitgever eind juli wordt Scheepspost niet meer bijgewerkt. De Scheepspost-agenda en het overzicht met de nieuwste berichten onderaan onze voorpagina zijn verwijderd. Zolang de Scheepspost-website blijft bestaan is deze nog wel een interessant archief. Via de link in de zijbalk kom je op deze pagina met uitleg.

Menu Schepen vernieuwd

Vooral om nieuwkomers beter op weg te helpen zijn er door Hendrik Bijnsdorp drie nieuwe pagina’s gemaakt in het menu Schepen: Schepenwijzer, Documenteer je schip en Scheepshistorisch onderzoek.

Webwijzer

De bovenstaande veranderingen zijn verwerkt in een update van de LVBHB Webwijzer, terug te vinden via Dossiers > Weblinks > Webwijzer.