29 en 30 juni 2019, Dokkumer Nieuwezijlen: dagcursussen Varen als Vroeger

Update: deze editie ligt inmiddels in het verleden. In Bokkepoot 236 p. 8 is een verslag te vinden van een van de enthousiaste deelnemers.

Ton Krom en Erick Takes schreven het boek ‘Puntje zeil, schipperen met oude binnenvaartschepen’. Een must voor iedereen die wil leren hoe die vroegere schippers dat deden: overal komen zonder motor. Zeilen op binnenwater, kleine zeiltjes gebruiken, aanleggen en afvaren, ankeren, bomen, jagen.

In de dagcursussen met Ton Krom als docent oefenen de deelnemers een dag lang die oude vaartechnieken. Dat gebeurt aan boord van de Groninger boltjalk De Goede Verwachting, vanuit Dokkumer Nieuwezijlen. Op klein water dus. Zie het verslag van Hilda Akkermans in de Bokkepoot van december.

Foto: Richard Plomp

En dan nog een vraag: het zou natuurlijk mooi zijn als deze cursussen ook eens ergens anders in Nederland worden gegeven. En dus zoeken we iemand die daar haar of zijn schip voor wil inzetten. Weten hoe dat dan moet? Zie het mailadres en telefoonnummer hierboven. Kom op, rest van Nederland!