De Zuiderschippers houden op 13 mei 2023 hun jaarlijks terugkerende ontmoetingsdag: de Trossen Losdag. Dit jaar in Lieshout ter gelegenheid van 100 jaar Wilhelminakanaal.

Update: inschrijven is nog mogelijk tot 6 mei

De drie Heemkundekringen uit de gemeente Laarbeek willen graag aandacht besteden aan het feit dat 100 jaar geleden het kanaal voor het eerst bevaren kon worden. Daar horen natuurlijk schepen bij en zo kwam het dat onze vereniging hiervoor benaderd werd. De Zuiderschippers willen van de gelegenheid gebruik maken om er een lang weekendevenementje van te maken.

Het programma na zaterdag 13 mei is gericht op bewoners en scholieren van Lieshout zelf. Daar zijn schepen voor nodig, maar inmiddels zijn er voldoende aanmeldingen voor dat deel. Wel zijn schippers die per schip naar Lieshout willen komen van harte welkom en kunnen die deelnemen aan het programma op zaterdag.

Wilhelminakanaal bij sluis V, foto Marcel Derksen

Locatie

De Terra Nova en deelnemende schepen liggen in het Wilhelminakanaal net voor Sluis V bij Lieshout.
Adres: Sluisweg 1, Lieshout.

Programma

Zaterdag 13 mei

10:00 – 10:30 Inloop met koffie of thee
10:30 – 11:00 Opening met overdracht. Officieel was het er nog niet van gekomen maar onze voorgangers Regio Zuid geven het roer over aan de Zuiderschippers.
11:00 – 12:30 Lezing door verhalenverteller Domien van der Meijden, journalist en schrijver van het boek Twee kanalen vol verhalen200 jaar Zuid-Willemsvaart en 10 jaar Maxima kanaal
12:30 – 13:30 Lunch en even een praatje ‘dubbel’
14:00-17:00 Bezoek Bavaria Brouwerijcafé, Heuvel 5, 5737 BX Lieshout
Hier krijgen we een rondleiding met een gids. We worden we meegenomen op ontdekkingstocht: gewapend met een proefglas ervaar je stap voor stap hoe ze al generaties lang het bier brouwen. De Bavaria Brouwerijtour is inclusief twee heerlijke Bavaria Pilsener, bitterballen en een Bavaria Souvenir. Na afloop kunnen we nog gezellig na praten in het café en zal het programma rond 17:00uur eindigen.

Kortom: kom zaterdag naar de Trossen Los dag, kan ook met je schip! De kosten van de Trossen Los dag zijn € 22,- pp voor LVBHB leden (voor niet leden € 26,-). Klik hier voor de uitnodiging met informatie over hoe je kunt aanmelden en betalen. Doe dit uiterlijk 6 mei 2023.

Zondag 14 mei

Speciaal voor belangstellenden uit Lieshout en omgeving. In het ruim van de Terra Nova staat een tentoonstelling over het Wilhelmina kanaal en met de aanwezigheid van onze schepen presenteren we ‘Het Historisch Bedrijfsvaartuig’.

Maandag 15 t/m woensdag 17 mei

Samen met overgebleven schepen, Terra Nova en 3 Heemkundekringen uit gemeente Laarbeek is er een schoolprogramma gemaakt voor de omliggende scholen.