Schippersvrouwen, fierljeppen en pubquiz! De Tjalkendag in een nieuwe opzet. Kort gezegd: minder luisteren, meer doen en meer tijd om bij te kletsen. Kom met of zonder schip naar IJlst!

Op zaterdag 1 april (geen grap) ligt de Terra Nova in de Friese stad IJlst, Drylts in het Fries. De een na kleinste van de elf, de houtstad van Friesland met een prachtig oud centrum.

We beginnen om 10:30 met koffie, oranjekoek en de wethouder van Súdwestfryslân. Dan vertelt Sippy Tigchelaar over schippersvrouwen. Ze tekende de verhalen van vijftien sterke vrouwen op in haar nieuwe boek: ‘Schippersvrouwen, verhalen boven water.’ Ze houdt het 8 maart ten doop in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. We kennen Sippy Tigchelaar natuurlijk als schaatser (Winterspelen Sapporo, 1972) en als bestuurslid van de KNSB maar ook als verslaggever van het skûtsjesilen. En ze is voorzitter van de stichting ‘Foar de neiteam’ (‘Voor het nageslacht’) die de skûtsjegeschiedenis documenteert. Het boek is ook te koop en Sippy signeert!

Na de lunch is er van alles te doen. Niets hoeft, als je de hele middag alleen met je oude kennissen wilt kletsen is dat ook prima.

houtzaagmolen De Rat bij IJlst; foto Simon Pier Smit

  • Bezoek aan het Houtmuseum en houtzaagmolen de Rat, met rondvaart met houten bok en praam door IJlst.
  • Tjotter zeilen op de Geeuw met drie tjotters van de Stichting Friese Tjottervloot.
  • Afgelopen jaar hanteerde de SKS voor het eerst een nieuwe meetmethode voor het maximale zeiloppervlak van elk deelnemend skûtsje. Noorderschipper Riemer Halbertsma heeft deze formule als afstudeeropdracht voor de SKS ontwikkeld en vertelt daarover.
  • Les in tros gooien door Jacob Keizer. Daarna kan iedereen het de hele middag zelf proberen, resultaat svp noteren voor de trosgooiprijs van de dag.
  • Bezoek aan de werf van Piet ten Woude, met demonstratie van een emmerbaggermolen. Op de (overdekte) werf liggen dan waarschijnlijk een aantal IFKS skûtsjes.
  • Masten en rondhouten
    Daar is veel over te doen: veiligheid, keuren, hout of staal, onderhoud.  Onze eigen restauratieguru Bart Vermeer deelt de inzichten die hij in zijn lange praktijk heeft opgedaan..
  • En dit is je kans: leren fierljeppen op de kleine schans van de Fierljepferiening Drylts!

directievaartuig Bolplaat

Keus genoeg of te veel? Alles doen lukt niet maar er komt een blokkenschema zodat je je eigen middagprogramma kunt samenstellen. Het directievaartuig ‘Bolplaat’ vaart je heen en weer de Geeuw over, van De Rat naar Ten Woude en omgekeerd.

Aan het eind van de middag is er natuurlijk de borrel maar daarna is er deze keer een avondprogramma. Een stamppotmaaltijd, gevolgd door een heuse Maritieme Pubquiz! Wie weet is er een prijs maar het gaat natuurlijk om de Eeuwige Roem. Het kan dus nog lang onrustig blijven in IJlst…

Wil je er bij zijn? Dan opgeven via tjalkendag@lvbhb.nl.
De kosten van dit alles zijn € 25,-*. Basisschoolkinderen gratis, middelbareschoolkinderen half geld.
Na betaling krijg je eventuele extra informatie toegestuurd en kort van te voren het blokkenschema van de middagactiviteiten. Let op: met 90 mensen is de Terra Nova vol!

Met je schip naar IJlst? Graag! Laat dan bij je inschrijving even weten met welk schip je komt en hoe lang dat is. En stuur een foto mee.

*) Eerder was per abuis € 20,- vermeld, excuses hiervoor.