Zaterdag 19 maart is het dan toch zo ver! Na twee jaar corona-uitstel komt de Tjalkendag eindelijk naar Vollenhove.

Update 17 maart: lezing mw. Bodewes vervalt en daardoor wat verschuivingen in het programma.

Oude Vissershaven Vollenhove begin vorige eeuw. Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De traditionele seizoensopening van de Noorderschippers. Je bent van harte uitgenodigd erbij te zijn. De Terra Nova komt natuurlijk en zo’n tien deelnemende schepen.

De jaarlijkse Tjalkendag reist door de noordelijke provincies en al in 2020 zou het Zuiderzeestadje Vollenhove aan de beurt zijn. Dat duurde even maar de historische stad is nog even mooi en sfeervol. Prachtig gelegen tussen de veenplassen van de Beulaker- en de Belterwiede en de Noordoostpolder in. Het is lang een vissersstad geweest en dat is nog steeds te merken.

Vollenhove nu – foto Rick Hendrix

We zeggen het nog maar eens: de Tjalkendag is voor àlle leden van de LVBHB, met of zonder tjalk. Er is genoeg plaats voor onze schepen en we liggen er gratis. We zijn benieuwd of we het record van Bolsward, ruim 20 schepen, dit jaar kunnen evenaren. En Vollenhove is tenslotte maar een flinke dag varen vanaf Holland.

De Terra Nova is ook dit jaar het middelpunt van de dag en je kunt natuurlijk meevaren naar Vollenhove. Een mooie tocht. Voor meer informatie klik hier. En we houden van tradities dus er is weer een lekkere lunch en een gezellige borrel.

Zaterdagochtend

Wethouder Trijn Jongman van Steenwijkerland zal ons om tien uur welkom heten in haar gemeente. We vertellen zelf over een aantal mooie dingen die je de komende tijd kunt doen, de Mattenschippersrace varen bijvoorbeeld.

Helaas kan de enige vrouwelijke werfeigenaar Thecla Bodewes toch niet naar de Tjalkendag komen: ze is dat weekeinde bezig in een ver buitenland orders voor Bodewes binnen te slepen.

Dat betekent dat we meer tijd hebben voor de bijzondere rondleiding, de rest van de ochtend, bij de werf van Royal Huisman. Deze wereldberoemde bouwer maakt superjachten-op-maat voor de rijken der aarde. Bovendien is Huisman een van de pioniers in aluminium jachtbouw.

Zaterdagmiddag

Vollenhove ca 1950 maker onbekend CC BY-SA 4.0

Henk van Heerde van het Stadsmuseum Vollenhove start het middagprogramma met een verhaal over de bewogen geschiedenis van de stad met de visserij en de Zuiderzee.

Aansluitend wandelen we door de mooie oude stad Vollenhove zelf en bezoeken we het Stadsmuseum.

En natuurlijk sluiten we af met een gezellige borrel!

Zondag is Publieksdag

De zondag is speciaal voor belangstellenden uit Vollenhove en omgeving. Zij worden om 11.00 uur aan boord van de Terra Nova ontvangen met koffie of thee. Een vertegenwoordiger van de Noorderschippers vertelt over varend erfgoed in Nederland. Henk van Heerde zal zijn lezing over Vollenhove aan de Zuiderzee herhalen. En natuurlijk is er een stand met maritieme boeken en materialen.

En hopelijk is een aantal schepen open voor bezichtiging.

Kortom: kom naar de Tjalkendag, liefst met je schip!
Opgeven graag via de mail: tjalkendag@lvbhb.nl
De kosten van de Tjalkendag zijn € 20 per persoon (voor niet- en nog-niet-leden € 23), over te maken op rekening NL38RABO0133169022 t.n.v. Konnie Werkman onder vermelding van ‘Tjalkendag Vollenhove’.

Contact met of informatie over de Tjalkendag: tjalkendag@lvbhb.nl.

En voor wie erbij is: tot ziens in Vollenhove!