Verslag van de Tjalkendag 2018 in Zoutkamp.

Foto’s Riemer Halbertsma en Dave Bazuin

Op 24 maart jl was het weer zover. De tjalkendag 2018 georganiseerd door de Noorderschippers. Deze keer in Zoutkamp. Een vissersdorp aan het eind van het Reitdiep en begin van het Lauwersmeer. Een prachtig gebied in de gemeente de Marne. Er was goed gereageerd op de oproep om met je schip naar Zoutkamp te komen en op de Terra Nova was het gezellig vol met bijna 80 aanmeldingen. Frits was ook dit jaar de spreekstalmeester om het programma op subtiele wijze door de dag te loodsen.

Foto’s Riemer Halbertsma en Dave Bazuin

De dag werd geopend door Anne Marie Smits, de wethouder van de gemeente de Marne die ons allen van harte welkom heette in Zoutkamp. Na het welkomstwoord verliet de wethouder vanwege werkzaamheden elders de Terra Nova, maar niet zonder een dankwoord van Han die aan iedere spreker een tas met inhoud overhandigde. Na de opening werden wij door Rolf van de Mark bijgepraat over de LVBHB in zijn algemeenheid. In het bijzonder aandacht voor de CVO/CBB die dit jaar ‘geregeld’ moet zijn voor schepen langer dan 20 meter. Het op orde brengen van de Federatie, die met een groep enthousiaste mensen goede vorderingen maakt. Speciale aandacht voor een eenmalig evenement, Hout-Vaert 2018 op 19 juli 2018. Houdt hiervoor de site van de LVBHB in de gaten

Foto’s Riemer Halbertsma en Dave Bazuin

De gebiedsbeheerder Jaap Kloosterhuis nam ons mee in een presentatie over het nationaal park Lauwersmeergebied. Hij had zichzelf een flinke uitdaging gegeven; een presentatie van 2,5 uur in 1 uur te doen. Dat is nagenoeg gelukt. Tijdens de presentatie nam Jaap ons op bevlogen wijze mee in het ontstaan-, de opbouw en het gebruik van het gebied. Het groot aantal zoogdieren waaronder de Heckrunderen, Konink paarden en Edelherten. Zeearenden en vele ander vogels en niet te vergeten de insecten.
Johannes Hobma – ervaren deelnemer van de strontrace – kon ons als geen ander vertellen dat kennis en kunde essentieel zijn om de juiste keuzes te kunnen maken om de race tot een goed einde te brengen. Een race van Workum naar Warmond die in 1974 voor de eerste keer is georganiseerd door Reid de Jong. Dit jaar wordt de race voor de 45ekeer gehouden. Inmiddels heeft Johannes het stokje over gedagen aan zijn zoons die de opgedane ervaring met hun vader goed gebruiken.
Om de inwendige mens te versterken hadden Annemarieke en Konnie een heerlijke lunch verzorgt zodat we met een volle maag aan het middagprogramma konden beginnen. Ook deze keer werd de groep opgedeeld in 2 groepen. Eén groep mocht al eerste mee met een historische touringcar uit het busmuseum in Winschoten, waarmee een rondrit werd gemaakt door het hogeland van Groningen. Pieter van Dijk was onze gids en vertelde tijdens de rit wetenswaadigheden over het Reitdiepsdal gebied, terwijl de chauffeur de bus over de soms smalle wegen stuurde. De andere groep ging naar het visserijmuseum waar de vrijwilligers ons door het museum loodsen en vertelden over de geschiedenis van de visserij in Zoutkamp. Na ongeveer 1,5 uur werd er gewisseld.

Foto’s Riemer Halbertsma en Dave Bazuin

De dag werd afgesloten met een borrel op de Terra Nova waarna iedereen weer huiswaarts keerde.
Tot slot bedanken we de sprekers, schippers met hun schepen, alle mensen die met ons Noorderschippers de dag hebben beleeft. Hou de bokkepoot en de

Foto’s Riemer Halbertsma en Dave Bazuin

nieuwsbrieven het komende maanden in de gaten om je voor de tjalkendag 2019 in maart 2019 aan te melden.

Foto’s Riemer Halbertsma en Dave Bazuin

Foto’s Riemer Halbertsma en Dave Bazuin