Als onderdeel van de jubileumactiviteiten van de 50e Strontrace wordt een Herfst reünie gehouden. Kom op 22 t/m 25 oktober met je schip naar Oude Wetering!

50e Strontrace

jagen bij Oude Wetering. Foto zeilvracht.nl

Op maandag 23 oktober a.s. vindt in Workum de start plaats van de 50e Strontrace. Deze oefening onder zeil – in 1974 voor de eerste keer georganiseerd door Reid – wordt algemeen beschouwd als de zwaarste wedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. De praktijk leert dat deze race niet voor iedereen is weggelegd. Het vraagt immers enorm veel van schip, schipper en bemanning om zonder gebruik van de motor van Workum naar Warmond en weer terug te varen.

Strontrace herfst reünie Oude Wetering

Speciaal voor deze 50e editie vindt de Strontrace herfst reünie Oude Wetering plaats. Vanaf zondag 22 t/m woensdag 25 oktober liggen varend erfgoed schepen afgemeerd in de Wetering, als passend decor voor de schepen die uit Workum (of op de terugweg vanuit Warmond) Veense augurken komen ophalen als retourvracht. Hoe mooi zou het zijn als de Wetering – het verbindingskanaal tussen de Ringvaart en de Braassemermeer – voor een groot deel gevuld zou zijn met historische schepen?

Deze reünie wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met stichting Promotie Kaag en Braassem en de Landelijke Vereniging Behoud Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB).

Een Historisch decor

Tijdens de Strontrace herfst reünie Oude Wetering liggen varend erfgoed-schepen afgemeerd in de Wetering, als passend decor voor de schepen die uit Workum (of op de terugweg vanuit Warmond) Veense augurken komen ophalen als retourvracht. Blikvanger in de Wetering zal het 50 meter lange vrachtschip Terra Nova (1929) zijn.

Programma

(voorlopig, bijgewerkt tot 3-9-2023)

Hoe het programma er in detail uitziet, wordt in komende weken regelmatig aangepast op de website van Zeilvracht. Wil je op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken, check deze pagina regelmatig en schrijf je in voor de Houd me op de hoogte Houd me op de Hoogte – Vereniging Zeilvracht.

Zondag 22 oktober

 • Terra Nova, ons verenigingsschip

  Aankomst Terra Nova en overige schepen

 • Open schepen dag. Historische schepen liggen langs de kade aan de Kerkstraat in Oude Wetering.
 • Gezamenlijke maaltijd
 • Optreden folkband Boxin’ the Vox

Maandag 23 oktober

 • Basisscholen uit de omgeving bezoeken de historische schepen
 • In Workum gaat om 1 uur de deelnemers aan de Strontrace van start. Live te volgen aan boord van de Terra Nova

Dinsdag 24 oktober

 • In Oude Wetering arriveren in de loop van de dag de eerste deelnemers aan de Strontrace. A/b Terra Nova worden door de schippers van de Strontrace de vrachtbrieven getekend en de potten augurken in ontvangst genomen.
 • Beurtveer Oude Wetering / Warmond v.v. (onder voorbehoud)

Woensdag 25 oktober

 • In Oude Wetering arriveren in de loop van de dag de laatste deelnemers aan de Strontrace. A/b Terra Nova worden door de schippers van de Strontrace de vrachtbrieven getekend en de potten augurken in ontvangst genomen.
 • Beurtveer Oude Wetering / Warmond v.v.
 • Dagprogramma a/b Terra Nova nog verder in te vullen
 • Tegen de avond zullen de laatste strontschepen in Oude Wetering geweest zijn. Deelnemende schepen gooien trossen los en varen huiswaarts.

Aanmelden historische schepen

Ben je in het bezit van een historisch schip en heb je zin, tijd en gelegenheid om aanwezig te zijn in Oude Wetering tijdens de Strontrace herfst reünie ?
Meld je dan aan via dit formulier : Aanmelden Strontrace herfst reunie (Google docs formulier)