De online bijlage bij het boek Laverend de oorlog door is bijgewerkt en uitgebreid.

In dit boek met verhalen over de binnenvaart in de Tweede Wereldoorlog komen uiteraard veel schepen voor. Die schepen zijn in het boek niet met alle details beschreven. Daarom is de lijst die in het boek staat ook op deze website te vinden, in een versie met veel meer details.De lijsten zijn te vinden via het hoofdmenu van deze website > Dossiers > Geschiedenis > WO II Schepen of klik hier.

Schepen die in het Bestand Historische Schepen (BHS) voorkomen hebben een koppeling daar naartoe. Met behulp van de eerste meting (4e kolom van die tabel) kun je de scheepshistorie verder uitzoeken via de database LSD van de Stichting ScheepsHistorisch Onderzoek (S2HO)

Twee aanvullende lijsten zijn nu aan het overzicht toegevoegd:

Maasbracht schepenkerkhof

Een lijst met de meer dan 200 schepen die in 1944 afgezonken zijn door de Duitsers in Maasbracht. Het was niet mogelijk om alle schepen te identificeren omdat de informatie over schepen en scheepseigenaren niet compleet was.

Schepen en schippers in Berlijn

De tweede lijst geeft de schepen di e na de bevrijding vast kwamen te zitten in de Westhaven van Berlijn. Ook hier is geprobeerd zo veel mogelijk informatie over de schepen te vinden wat niet altijd gelukt is. Hoe de lijst tot stand is gekomen kun je in het boek lezen net zo als een beschrijving van het tot zinken brengen van al die schepen in Maasbracht.

cover Laverend de oorlog doorLaverend de oorlog door legt een stuk onbekende geschiedenis vast van de binnenvaart met alles wat daarbij komt kijken. Beschrijvende en verklarende verhalen, maar ook heel persoonlijke ervaringen. Het boek is rijk geïllustreerd en wordt door de LVBHB voor een vriendelijke prijs aangeboden ter herdenking van 75 jaar bevrijding.

Ga naar de webwinkel waar je onder de klinknagels en ijsmutsen dit unieke boek kunt bestellen. Directe link naar het boek: klik hier.