Voorzitter (in bestuur sinds 2011, aftredend in 2020)

Ik ben geboren in 1954 in Veendam. De middelbare school volgde ik in het gebouw dat nu het Veenkoloniaal Museum huisvest. In 1972 startte ik met de opleiding Werktuigbouwkunde aan de (toenmalige) Technische Hogeschool Twente. In 1978 afgestudeerd en later ook nog – terwijl ik aan het werk was – een ir. titel in Bedrijfskunde. In Twente vond ik ook via de roeivereniging Lia, in 1977 getrouwd en in ’83 en ’85 werden onze zonen Rik en Tom geboren. Via Stork in Nijkerk, WAVIN in Hardenberg, Akzo (Nobel) in Ede, later in Emmen heb ik mijn carrière in grote bedrijven beëindigd eind 2009 na een conflict met Nuon, dat het bedrijf in Emmen waar ik directeur was, had overgenomen. Sinds 2010 ZZP’er (o.a. interim management) en vanaf begin 2011 tot 2014 werkzaam bij een bedrijf in Coevorden.

Na vele verhuizingen, diverse opgeknapte huizen en als laatste een casco-gebouwd huis nabij Deventer, besloten we in 1993 ons geluk te proberen op een (woon)schip. Via een advertentie in de Telegraaf vonden we de Groninger zeetjalk VIOD en waren meteen verk(n)ocht. Jaren van diverse restauraties volgden. In 1998 bemachtigden we een vaste ligplaats in Coevorden. In 2000 werd de door ons opgerichte museumhaven Coevorden tijdens de mede door ons georganiseerde reünie van de LVBHB aldaar geopend. De VIOD is steeds verder hersteld; groot project was de vervanging van een houten roef door een stalen geklonken exemplaar : geheel volgende de oude maatvoering en 1600 klinknagels…

Na een 10 jaar durende zoektocht vonden we in 2007 een fantastische locatie voor de VIOD bij een oude vervallen molen in Nijetrijne. We moesten nog wel eerst de molen restaureren, een ligplaats creëren, een vergunning bevechten en vanaf 2009 tot 2014 woonden we op de VIOD in Nijetrijne. Daarna 2 jaar in Vreeswijk en momenteel in de museumhaven Leeuwarden.

Door alle beslommeringen en door de door ons gevoelde grotere afstand tot het bestuur waren de contacten met de LVBHB wat verwaterd. Toen ik in 2011 gevraagd werd om voorzitter te worden heb ik niet lang getwijfeld: er lag/ligt een prachtige uitdaging om “het Historisch Bedrijfsvaartuig” nieuw elan te geven en echt vorm te geven aan het behoud van een prachtig stuk cultuurhistorie!

Contact? Stuur een mail naar: voorzitter@lvbhb.nl