Via, via kreeg ik het onderstaande bericht van Richard van Rijn, iemand met veel verstand van marifoons etc:
Ik kreeg van een klant van me dit berichtje onder ogen op jullie site, Dit bericht is niet geheel correct, Alhoewel er in nederland niet op word gehandhaaft is de aanpassing naar vdes wel degelijk verplicht, Ook nederland heeft in europees verband getekend voor de nieuwe itu18 (VDES) regelgeving. Hoewel je er in nederland geen sactie voor krijgt is dat in Belgie, Nederland duidsland luxemburg etc  wel degelijk zo dat je daar beboet kan worden (Dat gold overigens in 2000 al voor de basel kanaal bezetting.) 
 
Er is ook wat onduidelijkheid over 27 en 28 , in vdes is dat nog steeds gewoon kanaal 27 en 28, alleen nu in simplex, niets bijzonders, Het verhaal in het bericht dat marifoons met maar 2 digits in het scherm niet meer kunnen worden gebruikt is onzin, Het blijft gewoon 27 en 28, alleen word het simplex inplaats van duplex. 
 
 In het kort is het zo, Kanalen 24,25,26,70,84,85 en 86 moeten in binnenvaart modus zijn geblokkeerd, en kanalen 27 en 28 moeten worden omgeprogrammeerd naar simplex. Meer is de VDES aanpassing niet.
 
De Baselkanaal bezetting (hoort al vanaf 1/1/2000 in de marifoon te zitten, is bijbouwen kanaal 75 en 76, ombouwen 87 en 88 naar simplex, en meerdere kanalen vrijgeven voor hoog vermogen  , Kanalen 6,8,10,11,12,13,14,15,17,31,71,72,74,75,76,en 77 zijn altijd 1 watt (automatisch gereduceerd naar 1 watt) 
 
Het verhaal wat circuleerd is het onderstaande… 
 
Op 1 januari wordt het VHF Data Exchange System (VDES) in gebruik genomen. Hierdoor wijzigt een aantal marifoonkanalen. De RDI adviseert uiterlijk 31 december je marifoon(s) te laten aanpassen……. Klopt, Moet er voor 1/1/2024 inzitten (Jawel moet!) 
 
Om ruimte te maken voor VDES worden een aantal kanalen die nu nog voor duplex analoge spraak worden gebruikt vrijgemaakt voor digitale communicatie. Walstations die op deze kanalen zaten zijn in 2023 al overgestapt op andere kanalen. ———–DIT KLOPT.
 
Twee kanalen vragen bijzondere aandacht: 27 en 28 omdat die ieder gesplitst worden in een digitaal kanaal en een nieuw analoog simplex kanaal: resp 1027 en 1028.
-Dit KLOPT, 27 en 28 worden simplex  (standaard simplex) 
 
Het is voor marifoongebruikers geen verplichting om die kanalen te laten verwijderen. Voor wie ook in het buitenland vaart kan dat zelfs ongewenst zijn omdat ze in sommige landen nog wel analoog gebruikt worden.———– 
DIT KLOPT NIET!!.. In al ons omringende binnenvaart landen is VDES verplicht. (Ook zegt Nederland dat het niet verplicht zou zijn, Maar dat klopt niet, In de ITU18 regelgeving is dat verplicht gesteld dus ook wel degelijk in Nederland, Al snapt onze dienst telecom dit niet. Men handhaaft hier echter niet (terwijl dat wel zou moeten)
 
Walstations zijn echter wel verplicht zich aan de nieuwe indeling te houden en het kan dus gebeuren dat een walstation één van de nieuwe kanalen 1027 en 1028 gaat gebruiken. Om daarmee te kunnen communiceren moeten die worden toegevoegd aan je marifoon. —– 
Dit klopt.  Echter de volgende regel niet!!   
 
Bij oude modellen, Zonder 4-cijferig display zal dit niet mogelijk zijn.—– 
Dit KLOPT NIET. ……  Bij de allernieuwste is het met een firmware update te regelen, bij wat oudere zal het een nogal technische ingreep zijn. Informeer bij je leverancier. ———-Dit klopt, echter valt in vele types en merken wel mee. Zelfs de RT144 kan simpel worden aangepast. 
 
Eventueel kan de door online te zoeken met marifoon en VDES informatie vinden over welke modellen aan te passen zijn., 
Tja, Dat valt nogal tegen, Maar vraag het je specialist, Voor vele marifoons is het simpel tot redelijk simpel aan te passen, Maar helaas ook voor een aantal niet of zeer moeilijk. 
Voorbeeld de icom M80.  die is niet verprogrammeerbaar. En zo zijn er nog een aantal.  
 
Als VRM marine programmeren wij de Sailor RT144,RT145,RT146 , RT2048, RT2047, Alles van icom wat programmeerbaar is( Een klein aantal onmogelijk) 
en van navman de 7100,7200 etc Northstar 7100 en de lowrance RVR250 en rvr 880.
 
Ook MSC .A.Brand kan vele merken wel degelijk om programmeren, Meer als dat wij kunnen. 
 
Dit even ter info! 
 
Groeten en een voortvarend 2024.
 
Richard van Rijn