Op 6 oktober vertrekken 5 historische bedrijfsvaartuigen naar Sète in Zuid Frankrijk. De vrachtbrieven zijn getekend op 14 juli. Muziek!

ondertekening vrachtbriefZie voor details over het vertrek dit bericht op scheepspost.info

Op 14 juli jongstleden hebben in de museumhaven van het Maritiem Museum Rotterdam vijf historische bedrijfsvaartuigen de vrachtbrieven ondertekend die hen naar het Zuid-Franse havenstadje Sète gaan voeren. Het gaat om de sleepboten Alberdina en Brittannia, de Hasselter aak Gerrigje, het skûtsje Jonge Durk en de luxe motor Niets zonder Gods zegen. De schepen zijn eregast bij ‘Escale a Sète’, een groot maritiem festival met honderden Tall Ships en historische schepen.

De feestelijkheden in Sète vinden plaats met Pasen 2020, ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het festival. De schepen zijn gevraagd door de Voies Navigables de France (VNF) om op te treden als ambassadeurs van de Franse kanalen, een historisch netwerk van waterwegen. Zij vervoeren allerlei streekproducten, zoals tulpenbollen, gedroogde mest, bier uit Rotterdam, hagelslag en pepernoten. Ook nemen ze de boot en het orgel van de enige watermuzikant ter wereld, Reinier Sijpkens, mee. Hij is namelijk ook van de partij in Sète. Daar wordt op de kade een ‘Hollands dorp’ ingericht met demonstraties, exposities, muziek en hapjes.

Om de afstand van bijna 1500 kilometer – met circa 250 sluizen – te overbruggen èn rekening te houden met de wisselende waterstanden op de Rhône, vertrekt het konvooi reeds in de herfst en overwintert in Sète.

Het konvooi wordt op 6 oktober op feestelijke wijze uitgezwaaid uit de museumhaven in Rotterdam! Je kunt alle voorbereidingen en de tocht volgen op Facebook: fb.me/ConvoiaSete.

Joke Ruppert deed verslag van de tocht naar Sète en terug en zijn te lezen in de Bokkepoot nummers 237 (2019) en 238 tot en met 240 (2020).

muziek in de museumhaven Rotterdam

Vrachtbrieven getekend. En dan is er… muziek!