Elke laatste zaterdag van april wordt in de Kop van Overijssel de Mattenschippersrace gehouden, ook wel ‘kleintje Strontrace‘ genoemd. Zeilen, bomen en jagen zijn de enige toegestane vormen van voortbewegen.

De Mattenschippersrace vergt van deelnemers veel inzet en stelt zware eisen aan het vakmanschap van schippers én bemanning. Wie de uitdaging aandurft kan zich nu inschrijven voor de race van 2023!

De Mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. Deze klassieke platbodems melden zich in Blokzijl aan de start. De deelnemers moeten zeilend het ‘rondje Zwartsluis’ afleggen. Vanuit Blokzijl voert de race over het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulakerwijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis.
Daar moeten de deelnemers een speciale opdracht uitvoeren; die opdracht heeft altijd iets te maken met de oorsprong van deze race: het vervaardigen van matten.

Pas daarna mogen de deelnemers de terugtocht naar Blokzijl aanvaarden. Het parcours brengt hen via het Zwarte Water, Kadoelen en Vollenhove terug in het mooie voormalige Zuiderzeestadje. Afhankelijk van de windrichting kan de wedstrijd ook in omgekeerde richting worden gevaren.

 

Ga naar de site van de Mattenschippersrace en schrijf je in. LVBHB-collega’s van de Triton, Ouwe Zorg en Dankbaarheid gingen je al voor.