Jan Sepp en George Snijder hebben een nieuwe grote update uitgebracht van LSD, de database met de Liggers van de Scheepsmetingsdienst. Versie 22 alweer.

LSD is een afkorting die je website veel bezoekers bezorgt via Google. Voor een groot deel daarvan wordt dat een Cold Turkey. Maar voor ons soort, liefhebbers van scheepshistorie, is het smullen.

Waar gaat het ook al weer om?

Vanaf 1989 worden de metingen door de Scheepsmetingsdienst, het huidige ILT, digitaal bewaard. Daarvoor werden ze opgeslagen op grote ingebonden bladen, de zogenaamde liggers. In 2008 zijn die liggers in bruikleen gegeven aan het Maritiem Museum Rotterdam. Tussen 2009 en 2014 heeft een groep van 50 vrijwilligers die gegevens overgetikt in spreadsheets die de basis vormen voor de database LSD.

Voor veel (nieuwe) scheepseigenaren zijn de Liggers een startpunt voor onderzoek naar de historie van hun schip.

LSD is online te raadplegen via de website S2HO.nl. Tot 2021 een stichting, tegenwoordig een collectief van vrijwilligers onder de naam Schippers & ScheepsHistorisch Onderzoek.

LSD versie 22, wat is nieuw?

Zoals gebruikelijk weer een heleboel correcties en aanvullingen. In het gebruik blijkt toch dat er schrijffouten zijn gemaakt door de scheepsmeters of door onbekendheid verkeerde namen zijn gebruikt. Daarbij komen natuurlijk de leesfouten, want niet alle handschriften in de liggers zijn even duidelijk. De invoerders moesten ook gewend raken aan de handschriften.

Er zijn ook veel namen gestandaardiseerd. Je merkt dat veel namen en bijvoorbeeld werven niet de officiële naam kregen maar vaak ‘van horen zeggen’ werden genoteerd. Zo is de werf Mittendorff wel op 10 verschillende manieren gespeld. Dat maakt het zoeken soms lastig. Nu zijn die namen gestandaardiseerd.

Onlangs zijn ook alle plaatsnamen een beetje in het gareel gezet. Dat maakt het zoeken op groepen wel zo makkelijk (stel je wilt alle schippers uit Lage Zwaluwe hebben, dan is het wel fijn als die naam consequent overal het zelfde is gespeld). Nuttig om trends te bekijken bijvoorbeeld de ontwikkeling van de bouw van schepen op een bepaalde werf.

Ook zijn er vele correcties, aanvullingen en referenties verwerkt die door gebruikers zijn aangedragen.

Daarbij is de kunst wel om het beperkt te houden want LSD is geen schepen database, maar een database met scheepsmetingen. Alleen waar toepasselijk of nuttig wordt wat informatie toegevoegd waardoor een gebruiker op wat zijsporen wordt gestuurd die wel relevant zijn voor de geschiedenis.