Kadastergegevens zijn nu gekoppeld aan de database Liggers Scheepsmetingsdienst (LSD).

Op zoek naar de geschiedenis van je schip? Uiteraard zoek je in LSD (database Liggers Scheepsmetingsdienst) naar de scheepsmetingen. Sinds 6 november 2020 kun je ook kadastergegevens van het schip bekijken.

Van elk brandmerk werden de mutaties op een kaart bijgehouden. Die kaarten zijn openbaar toegankelijk bij het Nationaal Archief in Den Haag, maar zijn ook gescand.

De naam van de scans stond echter niet in relatie tot het brandmerk. In een digitaal project hebben 16 vrijwilligers in een paar maanden tijd zo’n 250.000 scans van een nieuwe naam voorzien. Die naam geeft het brandmerk weer.

Naast die kaarten zijn ook zogenaamde Getuigschriften van het aanbrengen van het brandmerk gescand en toegankelijk gemaakt.

Nu zijn de scans in LSD gekoppeld aan de scheepsmetingen. Zodra je dus een meting vindt waar een brandmerk bij staat kun je op een link klikken om de kadastergegevens te zien. De scans verschijnen elk in een apart tabblad van je browser. De scans zijn ook te downloaden.

Met dank aan de vrijwilligers die de scans hebben hernoemd en de ICT ondersteuners Klaus Spithost en Jan Sepp.

 

 

In december 2020 verschijnt ook het boek Uit de brand(merken) over het Kadaster en de brandmerken, geschreven door George Snijder. Dit is nu reeds te bestellen via de LVBHB stand en webwinkel.

Om direct naar het boek te gaan klik hier.