Rond ‘Tilburg’ lag het even stil, maar inmiddels is de voorbereiding van het Jubileumjaar weer vol op stoom. Hieronder het een samenvatting van het nieuws eind juli t/m 1 september.

We vermelden het nog maar eens: krijg je inspiratie bij een of meer van de onderwerpen? Meld je bij het projectteam via evenementen@lvbhb.nl.

Fondsenwerving lokaal

Binnen de projectorganisatie houdt de groep funding (het duo Martin van Dijk en Rolf van der Mark) zich bezig met de fondsenwerving voor de jubileumviering als geheel. Tijdens de ErfgoedTour komen er ook lokale evenementen in de etappeplaatsen, georganiseerd door lokale teams. Deze worden gestimuleerd om daar zelf fondsen voor te zoeken. Daarbij worden ze ondersteund door de centrale funding groep, die toegang heeft tot een database op dit gebied. Zoals het landelijke Prins Bernard Cultuurfonds zijn er ook veel plaatselijke of regionale fondsen, vaak ontstaan uit nalatenschappen.

Het projectmanagement (Eric/Rolf) gaat in de komende maanden ook op ‘werkbezoek’ naar alle etappeplaatsen om ter plekke kennis te maken met de lokale organisatie, poolshoogte te nemen van de vorderingen en – indien nodig – steun te bieden.

Meevarende vrijwilligersploeg op de Terra Nova

Op de Terra Nova is veel ondersteuning nodig voor:

  • De Sail-Ins met gasten aan boord
  • De expositie die toegankelijk is voor publiek
  • De studio aan boord van waaruit via social media wordt gecommuniceerd
  • De 20(!) frames met informatie die in elke etappeplaats opgezet worden
  • Schipperscafé waarvoor barbezetting en bevoorrading nodig is

We zoeken actieve, energieke, goed samenwerkende en vooral ook enthousiaste en gezellige vrijwilligers. Je denkt dan al gauw aan vooral jonge mensen (M/V) maar we willen uiteraard niet op leeftijd discrimineren…. Anderzijds: misschien ook een kans om juist op de ‘jeugd’ het ‘bootjes-virus’ over te brengen? Studenten? Kinderen van leden? Deze vrijwilligers kunnen meevaren en aan boord overnachten. Lijkt ons een verleidelijk aanbod!

De Exposities

In het kader van het 50-jarig jubileum zullen drie exposities ingericht worden. Twee daarvan (nr. 1 en 2) vertellen het verhaal van het maritiem erfgoed ( met name de schepen) en worden samengesteld met medewerking van het Maritiem Museum Rotterdam. De derde is gewijd aan de vereniging zelf:

  1. Expositie ingericht in het ruim van de Terra Nova
  2. Mobiele buitenexpositie (20 doekframes)
  3. 50 jaar LVBHB: pop-up expositie in de ‘Cantine’ in Lelystad

De harde kern

Naast de Terra Nova zijn er reeds 5 schepen aangemeld voor de gehele tour. We noemen dit de Harde Kern. Op de website te vinden via Jubileumjaar > ErfgoedTour 2024 > De Schepen
Wie sluiten zich hierbij aan?

‘Den Haag’ komt op stoom

De organisatie van de opening op 23 mei 2024 komt op gang. Het team heeft recent versterking gekregen van Hans Verel. Op 6 september a.s. een zal er een brainstorm plaatsvinden in Den Haag op het kantoor van rondvaartbedrijf De Ooievaart.

Inmiddels is er ook met de FVEN gesproken over samenwerking bij de organisatie van de Opening en deelname van schepen van alle BHO’s. N.B. de ErfgoedTour is alleen voor LVBHB schepen.