De herdruk van de Hijstuig special uit Bokkepoot 232/233 is nu als PDF te downloaden.

In 1999 veranderde de vereniging haar naam. Opgericht in 1974 als Landelijke Vereniging tot Behoud van het Zeilend Bedrijfsvaartuig werd het: Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Dat had een goede reden, want er kwamen steeds meer (kleine) motorvrachtschepen uit de vaart. De nieuwe eigenaren voelden zich thuis in onze club, ondanks dat sommige leden fel betoogden dat ‘die motorschippers de zeilende vrachtvaart om zeep hebben geholpen’. De motorschippers moesten – en wilden – zich invechten.

Zo is al in augustus 1996 de Bokkepoot-Special Hijstuigen ontstaan. Aangeleverd door motorschipschippers uit het westen van het land, bewerkt en aangevuld door de toenmalige redactie, met stevige ondersteuning van Henk en Gé Bos.

Nu tellen we meer dan 170 motorschepen in het verenigingsregister. Slechts een paar hebben een hijstuig, terwijl de beurtvaarders, luxe motors, kempenaars, katwijkers of lepeltakkers vroeger vast een hijstuig gehad hebben.

Toch hebben aardig wat motorvrachtschipbewoners ergens in hun achterhoofd de gedachte aan een hijstuig. Wat zou dat hun schip compleet maken, wat zou dat imposant tonen! Maar ja, hoe zat dat?

Voor hen hebben we een herdruk van de Bokkepoot-Special uit 1996 geplaatst in Bokkepoot 232 en 233. KLIK HIER voor het hele verhaal als pdf (27 MB!). Om uit te printen en als naslagwerk aan boord te leggen.

Redactie Bokkepoot