Het programma voor de erfgoedmanifestatie 100 Jaar Piushaven in Tilburg heeft haar definitieve vorm gekregen. Dit wordt onze meest culturele zomer reünie ooit! Ook het schippershandboek is nu beschikbaar.

Wie behalve van historische schepen ook vrolijk wordt van zomerfestivals met straattheater, muziek en beeldende kust moet op 5 en 6 augustus vooral naar Tilburg komen. Dat wordt echt ‘van twee walletjes eten’. Maar ook wie nog nooit naar Oerol, De Parade, Boulevard, Over het IJ of Hongerige Wolf is geweest moet zich eens laten verrassen. Rondom de haven met ruim 100 historische schepen is er een uitgebreid programma met maar liefst 47 verschillende optredens van theatergroepen, singer-songwriters, bands, films enz. Het meeste is ook geschikt voor kinderen er zijn ook voorstellingen speciaal voor kinderen.

Meer informatie:

(PDF, klik/tik om te openen, R-muisknop of tik en hou vast om te downloaden)

Het schippershandboek is ook gereed en inmiddels verstuurd naar de deelnemende schippers. Andere geïnteresseerden kunnen het downloaden via dit bericht (alleen voor ingelogde leden).

De aanmelding voor 100 jaar Piushaven is nu gesloten. Voor deelname met schip is er al een wachtlijst, voor wie zonder schip wil komen en alsnog wil deelnemen aan de schippersmaaltijd of overnachting zoekt: neem even contact op via evenementen@lvbhb.nl, ook voor wijzigingen/afmeldingen.

Een greep uit de voorstellingen rond de Piushaven

Een deel van de voorstellingen heeft ook een nautisch tintje of liever: een nautische knipoog. Hier onder een kleine greep uit het aanbod (teksten en foto’s van 100jaarpiushaven.nl).

Circus Vladimir – Vis

Begeleid door medewerkers van Zeereiniging Neptunus B.V., zwemt deze 5,5 meter lange vis statig boven de hoofden van het publiek. Regelmatig krijgt hij een oprisping, en ontsnappen er vanuit zijn maag, plastic ballen uit zijn bek. Dit als gevolg van de plastic soep, waarin hij leeft.

Captain Coelersband: Waterwerken

Water is ongrijpbaar. Toch is de mens sinds eeuwen bezig om het water te knechten, de strijd tegen het water zal nooit ophouden. Maar als we het water moeten missen, zal het leven verschralen, sterven zelfs. In poëzie, zanglijnen en muziek trachten de ‘waterwerken’ van Captain Coelers, water te begrijpen, te omvatten, liefst in alle vormen en talen. Ze zijn een streling voor het hart en de smaakpapillen van schoonheid. Zoet, zout, kristalhelder, mysterieus, stil en wild, een muzikale en poëtische herinnering aan de kostbare bron van leven.

Filmpremière 100 Jaar Piushaven

Een documentaire van filmmaker Sophie Tooten waarin de geschiedenis van de Tilburgse Piushaven in beeld gebracht wordt: van de eerste boten die de haven introkken in de jaren ‘20 van de vorige eeuw, naar de leegloop in de jaren 60. Van de grimmige jaren ’80 en ‘90 en de gebiedsontwikkeling die begin 2000 werd ingezet, tot de bruisende hotspot die de Piushaven nu is.

Door de eeuw heen wordt op zoek gegaan naar de rol die de Piushaven afwisselend heeft vervuld voor de stad en haar inwoners: van levensader voor oa. de textielindustrie naar levendige uitwaaiplek voor bewoners en bezoekers. Er wordt gesproken mensen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis, en de lokale en regionale archieven worden geopend.

Celine Werkhoven – influisterboot

“Stap in bij de veervrouw en maak de oversteek. Ze vraagt je om een goed verhaal, een wens, een last, een geheim of andersoortig zielenroersel dat overboord mag. Wat je haar influistert, wordt in een ritueel voor twee toevertrouwd aan het water. Laat je vervoeren onder het ritme van de roeispanen. Heen en weer. Heen en weer.”

Tilburg Zinkt in de Haven Bende

De Tilburg Zinkt in de Haven bende zingt, ontroert, maakt contact en een enorme hoeveelheid lol. Onder leiding van Boemel big boss Gerard Korthout keren zij de kades binnenstebuiten, met vuige havenliedjes en romantische dronkemanspoëzie. Gerard speelde decennialang met zijn band op grote festivals zoals Oerol en het Boulevardfestival en dit is hun aller, allerlaatste optreden!