Reanimatie van Annie: Wouter Jetten aan het hoofd

Bloedingen en breuken

Eerste hulp arts Wouter Jetten schotelde de Stuurvrouwen de meest verschrikkelijke verwondingen voor. Interactief werd de lijst uitgebreid met beknellingen, brandwonden, hoofd- en nekletsel, verstuikingen, onderkoeling en zonnesteek.

Zondag 11 maart was één van de winteractiviteiten van de nieuwe werkgroep. Een leerzame dag voor 15 Stuurvrouwen, dit keer aan boord van de Terra Nova in Vreeswijk.

Schip veilig

Niet alleen de verwondingen die aan boord kunnen voorkomen werden getoond en besproken, maar ook wat er aan te doen. Eerst je schip veilig stellen, dan verdere actie.

Wouter is zelf scheepseigenaar en woont met vrouw en jonge kinderen aan boord van de tjalk De Verandering. Zo kan hij zijn uitgebreide medische en scheepskennis prima combineren.

Gespalkte arm

Theorie en praktijk

In de ochtend de theorie, ’s middags oefenen. Daarbij was er hulp van gipsverbandmeester én Stuurvrouw Meza Rijsdijk, die de nieuwste snufjes op het gebied van spalken en verbinden demonstreerde.

Wouter ging aan de slag met de andere helft van de Stuurvrouwen om met de levensechte reanimatiepop Annie zowel het gebruik van de AED als reanimatie te oefenen.

Ducttape

Aandacht was er voor de noodzakelijke hulpmiddelen aan boord, naast de CvO verplichte verbandtrommel. Een rol ducttape en wat latjes uit het houthok doen bijvoorbeeld wonderen bij het spalken.

De catering was prima verzorgd en de pauzes gaven gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Verbandmeester Meza Rijsdijk in de weer met duckttape

Werkgroep Stuurvrouwen

Belangstelling om Stuurvrouw te worden? Kijk voor meer informatie op https://www.lvbhb.nl/werkgroepen/stuurvrouwen/stuurvrouwen-aan-het-roer/ of mail direct je aanmelding naar stuurvrouwen@lvbhb.nl

De eerstvolgende activiteit van de Stuurvrouwen: basis onderhoud dieselmotoren op zaterdag 14 april in Papendrecht. Interesse? Mail stuurvrouwen@lvbhb.nl voor info en aanmelden.

Suzanna Markusse