Download en installatie OpenCPN en kaarten

Om OpenCPN als ECDIS te kunnen gebruiken moet je de software uiteraard wel downloaden.

OpenCPN is op zich qua installatie niet heel veel lastiger dan andere programma’s.
We gaan dan ook niet in op elke gedetailleerde stap maar concentreren ons op de specifieke instellingen van het programma NA installatie.

Om OpenCPN te downloaden surf je eerst naar:
https://opencpn.org/OpenCPN/info/downloadopencpn.html

Op de pagina waar je dan op terecht komt staan links naar de verschillende OpenCPN’s. Er staan links voor OpenCPN voor Windows, MacOSX (versie moet hoger zijn dan 10.7) en verschillende smaken van Linux.
Er zit VAST eentje tussen die je kunt gebruiken.

De versie die momenteel actueel is (december 2019), is versie 5.0.0 (voor MacOSX 5.0.1).
N.B. Deze versie is duidelijk anders dan voorgaande versies (4 en lager)!!
Mocht je een oudere versie gebruiken dan 5.0.0, is het zeker raadzaam te updaten.

Doorgaans wordt er elk voorjaar een nieuwe versie uitgebracht en dan vaak door het jaar heen wat “tussenversies”. Bij de nieuwere versies wordt het tweede getal van de versie opgehoogd (dus gaat de versie b.v. van 5.0.0 naar 5.2.0 (ze gebruiken de “oneven” nummers vaak voor test-versies) en bij “tussenversies” wordt het derde cijfer opgehoogd en ga je b.v. van 5.2.0 naar 5.2.2.

Na installatie heb je in principe een werkend programma en vrij zeker ook een link op je computer om het programma mee te starten.
Bij de eerste keer opstarten van een nieuwe versie, komt OpenCPN standaard met de mededeling dat de makers niet verantwoordelijk zijn voor eventuele problemen die ontstaan door gebruik van het programma of woorden van gelijke strekking.
Dit kan je met een gerust hart wegklikken maar hou het wel in je achterhoofd….. je blijft als schipper/gebruiker uiteraard altijd ZELF verantwoordelijk voor de besturing van je schip.