FAQ items aan het laden...
LVBHB2023-01-15T18:33:23+01:00

Het Historisch Bedrijfsvaartuig

De grootste behoudsorganisatie voor ons varend erfgoed: schepen ouder dan 50 jaar die in Nederland gebouwd zijn of beeldbepalend zijn geweest op de Nederlandse wateren. LVBHB: wat is onze missie, waar komt u ons tegen?

Nieuws voor LVBHB-leden

Actueel

Varend Erfgoed Evenementen

Evenementen voor de gehele varend erfgoed gemeenschap, namens de FVEN verzorgd door Scheepspost.info. Stuur bijdragen naar wouter@scheepspost.info

mei
26
vr
Platbodem treffen, Gent
mei 26 – mei 28 hele dag
Platbodem treffen, Gent

Met de ondersteuning van de Stad Gent en Toerisme Leiestreek organiseren de Ronde en Platbodemvrienden Zuidwest-Nederland en Vlaanderen een Platbodemtreffen in Portus Ganda aan de Rodetorenkaai In Gent.

Een 25-tal prachtige platbodems, waaronder lemsteraken, schouwen, tjalken, bollen en schokkers zullen daar in vol ornaat liggen te pronken. Ze lijken op elkaar, maar toch zijn er grote verschillen zoals een afgeplatte of hoogoplopende neus, een ronde kont of een spitsgat. Wat ze gemeenschappelijk hebben zijn de zijzwaarden. Omdat deze op vleugels lijken doen de gekste verhalen de ronde over hun functie.

Kijk hier voor meer info

mei
28
zo
Pinkstersail, Hellevoetsluis
mei 28 hele dag
Pinkstersail, Hellevoetsluis

pinkstersail

Liefhebbers van oude zeilschepen komen tijdens het Pinksterweekend ogen te kort in Hellevoetsluis! Er zullen tussen de 30 en 50 gaffel getuigde schepen deelnemen aan de Pinksterzeil. Onder andere Schokkers, Klippers, Botters en Zeevalken zullen het mooie Haringvliet op varen. De schepen hebben een authentieke uitstraling wat voor mooie beelden zorgt.

Gaffel getuigde schepen
Op de vrijdag voor Pinksteren zullen de eerste schepen aankomen in de haven van Hellevoetsluis. De voorwaarde voor deelname aan deze zeiltocht is dat het allemaal gaffel getuigde schepen zijn. Na het palaver en de briefing voor de tocht, zullen de schepen de eerste Pinksterdag om 10.30 uur starten vanaf de vuurtoren. Het is een toertocht rond de Slijkplaat waar een wedstrijdelement aan vast zit. De schepen worden verdeeld in drie klassen gebaseerd op de lengtes van de schepen. Daarnaast is er ieder jaar een ludieke opdracht waar de Teus Rennes Bokaal mee te winnen valt.

jun
1
do
Oostende voor anker
jun 1 – jun 4 hele dag
Oostende voor anker

Oostende voor Anker in 2023

Oostende, … haar haven, haar stranden, haar steiger en natuurlijk haar maritiem verleden. Binnenkort stellen wij de volgende editie van Oostende Voor Anker voor.

Het grootste maritieme festival aan de Noordzee zal plaatsvinden van 1 tot en met 4 juni 2023.

Benieuwd naar het evenement?  Op de website vind je voorlopig het programma en de deelnemende schepen van 2022 nog terug om je al zin te doen krijgen om in 2023 te komen.

jun
2
vr
Turfrace Smallingerland, de Veenhoop
jun 2 – jun 3 hele dag
Turfrace Smallingerland, de Veenhoop

Eenwedstrijd voor skûtsjes, snikken en pramen op de ouderwetse manier zeilend en bomend door Friesland. Ook deze maal zijn er weer twee klassen, te weten: skûtsjes boven de 15 meter en skûtsjes, snikken en pramen onder de 15 meter.  De prijs voor de eerste plaats in de grote klasse is over twee wedstrijden gerekend en bedraagt € 300,00 plus de wisselprijs ‘De Gouden Loefbiter’. De eerste prijs in de kleine klasse is een geldbedrag van € 300,00 plus de wisselprijs ‘De Gouden Bolder’!

Kijk hier voor meer info

jun
9
vr
Bokkingrace, Harderwijk
jun 9 hele dag
Bokkingrace, Harderwijk
De traditionele (17e) Bokkingrace, georganiseerd door het Bottermuseum waarbij vrijwilligers van Harderwijkse Botterstichting en Stichting Vischafslag de organisatie verzorgen.
De Bokkingrace wordt gehouden op vrijdag 9 juni 2023.
Hierbij stellen wij u in de gelegenheid u in te schrijven voor deelname in 2023.
De ontvangst is om 12.00 uur bij de Bottermuseum. De Bokkingrace wordt om circa 17.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking.
Na een borrel en de prijsuitreiking is er gelegenheid om vanaf 17.30 uur deel te nemen aan een uitgebreid buffet.
We zien er naar uit u dit jaar als gast te begroeten. We hebben een gelimiteerd aantal schepen ter beschikking.
Ga naar de bovenkant