FAQ items aan het laden...
LVBHB2023-01-15T18:33:23+01:00

Het Historisch Bedrijfsvaartuig

De grootste behoudsorganisatie voor ons varend erfgoed: schepen ouder dan 50 jaar die in Nederland gebouwd zijn of beeldbepalend zijn geweest op de Nederlandse wateren. LVBHB: wat is onze missie, waar komt u ons tegen?

Nieuws voor LVBHB-leden

Actueel

Varend Erfgoed Evenementen

Evenementen voor de gehele varend erfgoed gemeenschap, namens de FVEN verzorgd door Scheepspost.info. Stuur bijdragen naar wouter@scheepspost.info

sep
8
vr
Sleepbootdagen, Akkrum
sep 8 – sep 10 hele dag
Sleepbootdagen, Akkrum

Sleepbootdagen Akkrum

Nieuw dit jaar tijdens Sleepbootdagen Akkrum: de nautische markt!
Op zaterdag 9 september 2023 organiseert Sleepbootdagen Akkrum een nautische markt als onderdeel van het evenement ‘Sleepbootdagen Akkrum 2023’. De exacte invulling van de markt laten wij graag over aan u, als watersportondernemer en/of -liefhebber.💪🏼

sep
10
zo
Garnalencup, Lauwersmeer
sep 10 hele dag
Garnalencup, Lauwersmeer

Garnalencup

De roemruchte vriendelijke-zeilwedstrijd-met-opdracht uit de jaren ’80 en ’90 beleefde in 2016 zijn herstart en is sindsdien weer een jaarlijkse traditie geworden. De felbegeerde wisselprijs is de IJzeren Garnaal. Maar ook de Aanmoedigingsborstel blijkt een begerenswaardige trofee.

Het gaat niet alleen om snelheid. Tijdens de wedstrijd moet ook altijd een ‘nautisch-creatieve opdracht’ correct uitgevoerd worden. Deelname aan de Garnalencup is gratis, de befaamde borrel na afloop wordt ter plekke geïmproviseerd.

sep
23
za
Lekkodagen, Wijk bij Duurstede
sep 23 – sep 24 hele dag
Lekkodagen, Wijk bij Duurstede

lekkodagen

Lekkodagen is een initiatief van enkele mensen die oude tijden willen laten herleven in de oude gemeentehaven van Wijk bij Duurstede. Zij organiseren jaarlijks een evenement voor uitsluitend historische schepen. Onder historische schepen wordt verstaan schepen die het beeld bepaalden op de Hollandse wateren zo in de eerste helft van de vorige eeuw.

Er zijn heel veel verschillende typen schepen, die de afgelopen eeuwen in samenhang met hun vaargebied ontwikkeld zijn. Dit is ons maritieme erfgoed dat zo goed past bij het gebouwde cultureel erfgoed van Wijk. Vrachtschepen als tjalken, klippers en aken, sleepboten of vi

okt
14
za
Klipperrace Enkhuizen
okt 14 – okt 15 hele dag
Klipperrace Enkhuizen

48ste Enkhuizer Klipperrace

De Commissie Enkhuizer Klipperrace zal de 48ste Enkhuizer Klipperrace in het weekend van 14 en 15 oktober 2023 laten plaatsvinden.

Je kunt je nu al voorinschrijven via de INSCHRIJFPAGINA. Wanneer de Aankondiging (Notice of Race) gepubliceerd is zullen alle voorinschrijvingen een bericht krijgen om de inschrijving alsnog te bevestigen.

Sinds 1975 een uniek spektakel

De Enkhuizer Klipperrace (sinds 1975) voor klippers en verwante scheepstypen wordt in samenwerking met Enkhuizer Watersportvereniging ‘Almere’ door de Commissie Enkhuizer Klipperrace georganiseerd.

Wedstrijd

De race bestaat uit twee races. Op zaterdag wordt de befaamde Drie Steden Race gevaren. Deze race start met de spectaculaire ankerstart in het Krabbersgat bij Enkhuizen. Vervolgens moeten twee van de drie daartoe aangewezen boeien worden gerond. Deze boeien liggen bij Medemblik, Stavoren en Urk. De finish is weer in het Krabbersgat.

Op zondag wordt een trapeziumbaan gevaren. De twee klassen starten direct na elkaar en de banen lopen gedeeltelijk in elkaar over, waardoor het veld de gehele race goed bij elkaar blijft om de deelnemers een geweldige wedstrijd te laten ervaren.

okt
15
zo
Bietentocht
okt 15 – okt 19 hele dag
Bietentocht

De Bietentocht is een vierdaagse tocht die elk najaar gevaren wordt door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord.
Dit evenement is in het leven geroepen om de geschiedenis van het vervoer van vracht onder zeil over de Zeeuwse wateren weer een gezicht te geven.

Ga naar de bovenkant