23 juli 2011 in de Grote Kerk in Leeuwarden, 20:00 – 22:00 uur.

Rolf (van der Mark, de voorzitter) opent de vergadering om twintig over acht. Niet slecht voor ons doen. De opkomst is groot, zo groot dat er zelfs te weinig stoelen zijn. Maar het voordeel van een kerk is dat er altijd nog banken zijn. Van het bestuur is alleen Hans Verël niet aanwezig, hij moet werken.

Voordat we aan de agenda beginnen geeft Rolf eerst het woord aan Frits Veldmeijer, die de inschrijvingen voor de reünie gecoördineerd heeft. Frits: Hoewel het weer allerverschrikkelijkst is, regen en harde wind, zijn er weinig ongelukken gebeurd.

Deze reünie kent twee innovaties: het is voor het eerst dat de hele vloot vaart tijdens de reünie en het is voor het eerst dat we gasten aan boord hebben tijdens de reünie. Frits bedankt iedereen die gasten mee heeft genomen. Dat heeft, ondanks het slechte weer, geleid tot ongelofelijk enthousiaste reacties.

Frits krijgt een warm applaus, dat zeker mede bedoeld is voor het hele organisatieteam van de reünie.

Het koor met de lange naam (Klik op de foto om te verkleinen) Daarna krijgen we het Groot Onvermijdelijk Reünie Koor. Zo heten ze dit jaar. Iemand heeft zich uitgesloofd om een toepasselijke tekst te maken op de melodie van de “Bananaboat song” (“Lee-O, Lee-ee-ee-o … “). De slaventekst is in deze versie geworden: De boat giet an naar Leeuwarden toe. Het slavenkoor, dat is de zaal! ‘t Gaat bijna in één keer goed, alleen het couplet met daarin de tekst L.V.B.H.B-panorama vergt enige oefening. Verbaast me niets.

 

Vergadering

Dan begint het vergaderdeel, want de welkomsttoespraak van de burgemeester, die op de agenda stond, is verplaatst naar zondagmorgen. We beginnen dus met de bestuursmededelingen:

  • Oluf van Oosterom vertelt dat “Brussel” dreigt te besluiten dubbelingen te verbieden. De Fransen en de Duitsers weer, natuurlijk. Daar zijn zowel de binnenvaartorganisaties als de BBZ (de club van charteraars) voor gaan liggen. Het lijkt erop dat er een compromis in de maak is: dubbelen blijft in de toekomst mogelijk, maar de dubbeling moet dan net zo dik zijn als de oorspronkelijke plaat. Gegrinnik in de zaal. Oluf benadrukt dat er nog niets beslist is, maar hij wil alle geruchten vóór zijn.
  • De zaal (Klik op de foto om te verkleinen)Govert van Wesel meldt dat hij de regelgeving binnen de LVBHB op een rijtje probeert te zetten. Wat blijkt? Er is bij de overgang van de LVBZB naar LVBHB helemaal geen nieuw huishoudelijk reglement gemaakt. Beter gezegd: ons huishoudelijk reglement is meer dan 25 jaar oud. Tijd om dat eens te vernieuwen. Govert zal een concepttekst schrijven die op de website komt voor commentaar, en ook wordt bijgesloten bij een komende Bokkepoot. Alle discussie graag on-line, dan kunnen we het nieuwe reglement op de eerstvolgende wintervergadering bekrachtigen.
  • Martine van Lier licht de ontwikkelingen rond het NRVM (het Register Varende Monumenten) toe. Inmiddels 15 jaar oud, en oorspronkelijk opgezet om de overheid inzicht te geven in de aard en de hoeveelheid varend erfgoed. Wij hebben daar toen zelf (in FONV-verband1) de categorieën Varend Monument en Historisch Casco bij verzonnen. Een schip wordt een varend monument als het er nog of (meestal) weer uitziet als minstens 50 jaar geleden. Maar daarmee poets je dus de geschiedenis van het schip in die tussenliggende 50 jaar uit. In de vastgoed monumentenwereld spreekt men daarom van a-historische authenticiteit. Moet dat werkelijk het enige criterium zijn? In de wereld van het mobiele erfgoed om ons heen (dus de auto’s, de treinen en de vliegtuigen) kijkt met ook naar de culturele waarde. Daar wil het FONV zich nu bij aansluiten: als een schip aantoonbaar grote cultuurhistorische waarde heeft kan het wellicht ook een varend monumentenstatus krijgen. Het Waardestellend Kader voor Mobiel Erfgoed biedt daarvoor aanknopingspunten.
    De FONV heeft begin dit jaar twee werkgroepen ingesteld die dit idee moesten gaan uitwerken. De eerste werkgroep bepaalt de strategie: is het sowieso haalbaar, en zo ja, wat moeten dan de grote lijnen zijn? Die werkgroep heeft in juni zijn eindverslag uitgebracht en dat is inmiddels in het algemeen bestuur van de FONV — waarin alle behoudsorganisaties vertegenwoordigd zijn — besproken. De werkgroep beveelt aan om het pad van het Waardestellend Kader in te gaan, maar de huidige criteria niet overboord te zetten. Die richting is door de FONV goedgekeurd.
    Nu is een tweede werkgroep bezig met de praktische uitwerking daarvan: NRVM 2.0. Dat zal nog wel even duren, dus Martine hoopt in de loop van volgend jaar weer verslag te kunnen uitbrengen.
    De nieuwe opzet heeft, volgens Martine, twe voordelen. Ten eerste biedt het scheepseigenaren een breder perspectief: je schip kan in de toekomst langs andere weg dan alleen de a-historische authenticiteit toch een Varend Monument worden. En ten tweede wil het FONV het register ook voor niet-monumentale schepen aantrekkelijker maken. Het voordeel daarvan is voor de FONV dat het register werkelijk representeert welke schepen allemaal behouden zijn – wat het werkelijke Varend Erfgoed is.
  • Rolf van der Mark gaat in op de komende reünies.
    Volgend jaar zijn we in Hasselt. De voorbereidingen daar lopen goed – en de gemeente werkt mee. De havens zijn inmiddels uitgediept en uitgebaggerd, we kunnen er zeker 200 schepen terecht. En nee, er komen geen tenten met tot twee uur ‘s nachts versterkte muziek voor onze snuffert te staan.
    In 2013 willen we naar Zierikzee. Men is daar heel enthousiast te werk gegaan, heeft een heus “bid-book” uitgebracht met daarin een compleet uitgewerkt voorstel. Er is een fantastich draagvlak, zowel bij onze leden daar, als bij burgemeester en wethouders, als bij de betrokken ambtenaren. Er is nu al een reüniecommissie van 7 mensen aan de gang.
    2014 is nog open. We willen in dat jubileumjaar graag terug naar onze roots uit 1974: Marken. Dat zal dan de Gouwzee worden, want Marken biedt nu zeker niet genoeg plek aan ons. Maar ook Enkhuizen wordt genoemd.Er gaat na de huidige reünie een werkgroepje aan de slag dat alle ervaringen van de afgelopen reüniën gaat bundelen, zodat volgende commissies daar hun voordeel mee kunnen doen.Er komen hierover wat vragen uit de zaal:

    • Anneke Loos vraagt of de haven van Zierikzee wel groot genoeg is. Als het weer zo is als nu in Friesland, dan kun je niet op de rede liggen, en er zijn geen overloophavens in de buurt. Rolf zegt dat dat ook een zorg is van het bestuur.
    • Johan Sloots vraagt of we niet moeten stemmen over de plaats waar een reünie gehouden wordt? Nu blijkt dat Govert niet voor niets het oude huishoudelijk reglement heeft doorgespit. Rolf kan  met veel aplomb melden: “formeel niet”.
    • Iemand in de zaal stelt dat je voor de Oosterschelde wèl Klein Vaarbewijs deel II nodig hebt, deel I is niet voldoende. Dat is inderdaad iets dat tot nu toe over het hoofd gezien is. Zo heeft het bestuur er weer een kleine kopzorg bij.
    • Greet de Ruijter vraagt om een lijst van deelnemende schepen aan de reünie. Die blijkt in de bijlage van de Leeuwarder Courant te staan die in het welkomstpakket zit.

Nieuwe secretaris

Afscheid van Govert (rechts) en Oluf (2e van rechts) (Klik op de foto om te verkleinen) Daarna is het tijd voor een formele bestuurswisseling. Oluf van Oosterom en Govert van Wesel treden af. Rolf memoreert hun daden en bedankt hen beiden hartelijk.
Govert heeft 9 jaar in het bestuur mee-gedraaid, eerst als penningmeester en na het overlijden van Aat van der Giessen als interim-voorzitter. Ook is hij de sponsor geweest van de vernieuwing van de stuurhut van de Terra Nova.
Oluf is eerst “gewoon” bestuurslid geweest, de afgelopen jaren ook secretaris en (het enige) lid van de evenementencommissie.
Oluf krijgt twee flessen – hij blijkt meer van de wijn te zijn – en Govert één: hij blijkt meer van het gedestilleerd te zijn. Beiden nemen ook even het woord. Govert heeft een complete bestuursvernieuwing meegemaakt, geen enkel bestuurslid dat er zat toen hij begon zit er nu nog. Hij heeft het al die jaren met ongelooflijk veel plezier gedaan, veel vrienden gemaakt, maar het werd tijd om op te stappen. Hij heeft het volste vertrouwen in het bestuur dat hij nu achterlaat.Het gras is, geloof ik, een beetje voor de voeten van Oluf weggemaaid, want hij zegt ongeveer hetzelfde.Tien tellen zit de vereniging zonder secretaris. Maar meteen wordt Fred van Beelen in het bestuur gekozen als secretaris. Stemmen is niet nodig, het gebeurt, zoals dat heet, bij acclamatie.

Aanmoedigingsprijs

Het hoogtepunt van de avond is het uitreiken van de prijs voor de beste restauratie van het afgelopen jaar: de Aat van der Giessen Aanmoedigingsprijs. Rolf geeft het woord aan Jan Lock, de voorzitter van de jury. Typisch Jan, hij draait er niet omheen: “De aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar Dorien de Bruijne en Yvonne Verstraten van de kraak Disponibel.” Zo, dat was dat. Yvonne en Dorien vertellen dat ze geprobeerd hebben de Disponibel (één van de vier nog zeilende kraken in Nederland) zo integer mogelijk te restaureren – en dat ze dat zo goed als helemaal zelf gedaan hebben! Een plaquette en 250 euro — maar vooral de eer! — rijker gaan ze weer zitten. De Kraak Disponibel, tijdens de reunie in Sneek (Klik op de foto om te verkleinen)

DOP

Na de pauze presenteert Rolf het DOP voor de komende drie jaar. DOP? Drie-jarig Operationeel Plan. Meer dan dat, eigenlijk, ook een afsprakenlijst binnen het bestuur. Rolf presenteert het aan de hand van een slide-presentatie, die u kunt downloaden. Het moet een “schuivend plan” worden: ieder jaar, aan het begin van het jaar, wil het bestuur een nieuw DOP presenteren. En offcieel om goedkeuring door de vergadering vragen. Dat is er nu niet van gekomen, maar vanaf 2012 komt het DOP ieder jaar in de wintervergadering aan de orde.

Rolf van der Mark presenteert het DOP (Klik op de foto om te verkleinen) Het huidige DOP bouwt voort op de analyse die Rolf gepresenteerd heeft in de Wintervergadering in februari 2011. De eerste paar slides grijpen daar dan ook op terug. Daarna gaat Rolf in op de “missie” van de LVBHB, de speerpunten in het beleid, het verbeteren van de zichtbaarheid van de LVBHB en hoe die doelen te reliseren. Zie de presentatie van het DOP, ook op deze website. (PDF-file, 750 KB)

Rolf benadrukt een paar punten…

  • het bestuur wil workshops gaan organiseren;
  • er wordt gedacht aan een soort marktplaats voor de uitwisseling van produkten en diensten;
  • er moet een mogelijkheid komen voor vrijwilligers om mee te doen aan “klussen” zonder direct in een bestuur of commissie deel te nemen;
  • er komt een enquête waarin de leden gevraagd wordt wat hun expertise is en hoe ze die willen inzetten;
  • en er is al een nieuwe flyer waarin de hoofdpunten nog eens opgesomd worden.

Rolf legt de nadruk op het plezier dat iedereen die actief meewerkt aan de LVBHB daarin moet kunnen vinden.

 

Rondvraag

En dan is het tijd voor de rondvraag:

  • IJsbrand Heijnis vraagt waarom Martine van Lier de aangewezen persoon is om de weg naar het NRVM 2.0 uit moet leggen. Wie is Martine van Lier eigenlijk?Rolf antwoordt dat Martine in de eerste plaats lid is van de LVBHB. Daarnaast is ze vice-voorzitter van het FONV en wegens die functie toehoorder  bij de bestuursvergaderingen van de LVBHB. Verder maakte ze deel uit van het eerste werkgroepje, dat de koers van het NRVM 2.0 heeft bepaald.
  • IJsbrand Heijnis heeft het Waardestellend Kader op het internet nageslagen en vraagt zich af wat bedoeld wordt met “dynamische authenticiteit”.Martine komt naar voren en legt uit dat daarmee bedoeld wordt wat Rolf in het DOP heeft omschreven als “behoud door gebruik”. Het is dus een tweede manier van waarderen, naast de eerder genoemde “a-historische authenticiteit”.
  • Johan Sloots heeft een krantenbericht bij zich waarin staat dat er op de Overijsselse Vecht in de toekomst mogelijk een lengtebeperking komt, om de oevers te beschermen.Er wordt een beetje lacherig gedaan over het causale verband tussen lengte en oeverafslag, maar het bestuur wil het artikel graag hebben en zal er wat mee doen.
  • Iemand uit de zaal zegt dat hij heel blij is met de nieuwe, dynamische, aanpak van het NRVM. Ga daar alsjeblieft mee door.
  • Iemand anders (wat is er geworden van de goede gewoonte om even je naam te noemen?) vraagt of er een DVD komt van deze reünie.Dat is een mooie gelegenheid voor Frits Veldmeijer om het woord te nemen. Een DVD komt er niet: geen geld voor. Maar op de website verschijnen altijd wel veel foto’s. Guido Ganzeman belooft dat hij zijn best zal doen om een filmpje op de website te zetten.

Daarmee komt een eind aan de vergadering. Tijd voor de borrel. Ook daar een verfrissende aanpak: geen gezeur met bonnen, maar gewoon eerste drankje op kosten van de reüniecommissie, alle volgende op kosten van jezelf. We zijn eerlijke mensen, toch?


1) FONV: Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen. De FONV is de “koepel” van alle behoudsorganisatie die zich met schepen bezighouden: de LVBHB, Ronde- en Platbodemjachten, de sleepbotenclubs, ja, zelfs de vereniging van scheehouten wherries. Het Register wordt beheerd door een “sectie” van het FONV, de Sectie Varende Monumenten (SVM). In de SVM zitten onder anderen weer deskundigen uit de LVBHB. Terug naar de tekst …