Klik op een thumbnail om een foto te vergroten. Klik op de vergrote foto (of gebruik de ‘Terug’knop in uw browser) om het artikel verder te lezen.

Ontvangst in de Westerkerk in Enkhuizen (Klik op de foto om te verkleinen) De wintervergadering vindt ieder jaar op een andere locatie plaats, en we proberen die vergaderingen eerlijk te verdelen over oost, zuid, noord en west. Kennelijk was dit jaar west aan de beurt: de wel buitengewoon sfeervolle locatie op 25 februari 2012 was de Westerkerk in Enkhuizen – die niet meer als kerk dienst doet, maar nog wel lekker galmt. Een nieuwtje: bij binnenkomst krijgen de leden heuse stembiljetten uitgereikt!

 

Onvolprezen: Henri Derksen (in gele trui) en de doventolken. (Klik op de foto om te verkleinen) Officiële aanvangstijd 10 uur, voor ons doen niet slecht dat we om kwart over beginnen. Nog iets nieuws: twéé schermen: één voor de transcriptie door de onvolprezen doventolken voor Henri Derksen en één voor de presentaties. We beginnen met een introductie van het zittende bestuur, waar mij van is bijgebleven dat de penningmeester, Auke Boom, precies vandaag 40 jaar getrouwd is met Trudy. Planningsfoutje? (De vergaderdatum, niet het huwelijk!)

De voorzitter, Rolf van der Mark, kondigt één agendawijziging aan: de voorbereidingstijd om een huishoudelijke reglement te maken is kennelijk toch te kort geweest, dus de vaststelling van een huishoudelijke reglement stellen we uit. En ach, het huidige reglement stamt uit 1975, dus een jaartje langer wachten maakt ook niet zoveel uit.

Verplichte nummers

Dan de verplichte nummers: verslag vorige wintervergadering, verslag vorige zomervergadering, jaarverslag bestuur … Kijk, dat gaat lekker snel: één opmerking maar. De overeenkomst met de Stichting Terra Nova loopt niet in 2013 maar in 2014 af (Bokkepoot 203, blz. 12).
Zelfs de jaarrekening en de begroting worden met betrekkelijk weinig commentaar aangenomen. Hajo Olij is verbaasd over het hoge bedrag in reserve op de kapitaalrekening (Balans, blz. 34). Auke legt uit dat het gebruikelijk is om ongeveer een jaarbudget in reserve te houden. Bovendien is veel van dat geld geoormerkt: het zit in potjes met een bepaald, vastomlijnd doel en je kunt het niet zo maar zonder meer overhevelen van het ene potje naar het andere. Paulus van Roemburg vertelt dat in de tijd dat hij in het bestuur kwam, begin jaren ’90, de penningmeester alle uitgaven uit eigen zak moest voorschieten, dus een buffer kan geen kwaad. Rolf wijst erop dat het huidige bestuur ambitieuze plannen heeft. Het is prettig dat daar ook ruimte voor is.
In de kerkbanken. (Klik op de foto om te verkleinen)
De kascommissie (Paul Bonnet en Niek den Hartog) brengt verslag uit. De boekhouding is “zorgvuldig onderhouden” en “in overeenstemming met de cijfers uit Bokkepoot 203”. En dus wordt het financieel verslag goedgekeurd en geeft de vergadering het bestuur decharge. Paul Bonnet is aan de beurt om af te treden uit de kascommissie. Jan Schokker meldt zich aan om daarin zitting te nemen. Paul Bonnet leest het verslag van de kascommissie voor. (Klik op de foto om te verkleinen)
Cadeautje voor Suzanna Markusse. (Klik op de foto om te verkleinen) Er is geen commentaar op het omvangrijke onderdeel ‘Werkgroepen en Commissies’ in de Bokkepoot (blz. 12 – 31). Het bestuur haalt Suzanna Markusse naar voren om haar met een cadeautje te bedanken voor het vele werk dat zij de afgelopen jaren verricht heeft als coördinatrice van de Bokkepoot.

Bestuursverkiezing

Nicolien Schwippert stelt zich voor. (Klik op de foto om te verkleinen) Astrid Wielemaker en Martijn Vermeer zijn aan de beurt om af te treden en zij hebben zich beide niet herkiesbaar gesteld. Astrid is niet aanwezig. Het bestuur belooft haar te bedanken. Martijn wordt uitgebreid in het zonnetje gezet – letterlijk, op dat moment breekt de zon door – en krijgt als dank voor zijn diensten een LVBHB-mok en een pakket voor zijn hond.

Daar komen maar liefst drie nieuwe bestuursleden voor in de plaats: Nicolien Schwippert, George Snijder en Maurice de Gruyter. Nicolien en George stellen zich voor. Maurice zit voor vrijwilligerswerk in een warm land, dus we maken kennis met hem via een gefilmd interview. Bij handopsteken worden ze alle drie in het bestuur gekozen.

 

Volgens de agenda zouden we om elf uur pauze hebben. Het is nu tien over elf. Rolf stemt, zichtbaar niet geheel van ganser harte, in met een korte pauze. Een onderonsje in de pauze tussen Hein Sommer (l) en George Snijder (Klik op de foto om te verkleinen)

Register

Dan het vaste nummer van álle vergaderingen in de afgelopen jaren: het register. Voluit het Nationaal Register Varende Monumenten, NRVM. Het bestuur heeft een voorstel gedaan over de strategie rond register, Waardestellend Kader, al of geen selectie en, in het verlengde daarvan, criteria. Dat gaan we hier niet herhalen, lees Bokkepoot 203, bladzij 45 – 47 er maar op na. Rolf zegt dat ook, maar kan het toch niet laten om (“nou, één slide dan”) het bestuursplan toch nog even toe te lichten. Dan volgt een inspraakronde, zo glad georganiseerd als bij een gemeente: iedereen die er wat over wil zeggen krijgt drie minuten spreektijd – stopwatch op het scherm! – en wie zich niet heeft aangemeld, kan er niet alsnog tussendoor kakelen. Tot mijn verbazing werkt dat prima: Rolf houdt gelukkig niet superstrak vast aan de tijd en omdat de deelnemers zijn voorbereid, wordt er ook niet in de blauwe lucht gepraat. Het enige nadeel is dat de sprekers niet veel op elkaar reageren, vrijwel iedereen heeft een op papier voorbereid verhaal.

Dit zijn gelukkig geen notulen, dus ik hoef niet letterlijk het verhaal van iedere spreker weer te geven. Wat krenten uit de pap:

De drie minuten van Pieter Blussé. (Klik op de foto om te verkleinen)
  • Natuurlijk de nodige kritiek op het huidige register. (Nou ja, natuurlijk? We zijn er inmiddels aan gewend!) “Vóór mij ligt een A-schip, dat ziet er niet uit.” Maar ook drie van de negen insprekers die juist blij zijn met de huidige gang van zaken: “Niet ieder schip kan een Varend Monument zijn”, “een eigenaar moet kiezen, gebruiksgemak of monumentenstatus”. “Bedenk wel dat het [huidige] Register grotendeels ontstaan is onder invloed van de LVBHB.”
  • Veel kritiek op de 100-meter schouw (“lost niets op”, “de overheid ziet ook wel dat niet alle schepen varende monumenten kùnnen zijn”). Paul Versteege: “Een 100-meterschouw is misschien wat voor een museumhaven, maar niet iets waarmee je een schip in de categorie Varend Monument kunt opnemen. En àls je dat dan toch wil, ga dan eerst maar eens een methodiek bedenken!” Maar er is ook verdediging van de 100-meterschouw. Ruut Louwers: “is mijns inziens voldoende”.
  • Financiële argumenten zijn nooit ver weg: “de handel in C-schepen ligt stil” en “Op een C-schip kan je geen hypotheek meer krijgen”. Een oproep uit de grond van het hart van Astrid Abrahamse, die spreekt voor de jongere generatie: “Wij kunnen ons jullie dure A-schepen niet meer veroorloven. Doe daar wat aan, wat dan ook.” Maar ook hier weer een origineel tegengeluid, verwoord door Laurens Groenendijk: “Waarom vijandigheid maken? Er is geen [financiële, JS] tegenstelling tussen A- en C-schepen. De A-schepen trekken naar museumhavens, de C-schepen nemen de vrijgekomen plaatsen in.” En, later: “Een C-schip mèt ligplaats krijgt wel een hypotheek, een A-schip zonder ligplaats krijgt geen hypotheek”.
Laurens Groenendijk:
  • Nieuw in de discussie is het Waardestellend Kader (WSK). Daaraan geeft zo’n beetje iedereen zijn eigen invulling. Ligt dat aan het WSK of ligt dat aan de kennis ervan door onze leden? Ik licht er maar weer een paar opmerkingen uit die de aard van de discussie weergeven. Pieter Blussé: “Ik kan iedereen aanbevelen zijn eigen schip te documenteren, WSK of niet.” Monique Molhuizen daarentegen: “Hoe kan ìk nou weten wat de tweede eigenaar met het schip gedaan heeft?” Vrij veel insprekers stellen dat WSK en registratie niet samengaan. Ruut Louwers: “Wie wordt dan de eigenaar van die beschrijving? De eigenaar bepaalt ook meteen de kwaliteit ervan.”
  • Er is wat verwarring over de vraag of een schip ‘Nederlands’ moet zijn. Rolf legt na de inspraakronde uit dat dat criterium niet zo nauw is als de zaal zich voorstelt: schepen die in Nederland ‘beeldbepalend’ geweest zijn hoeven niet per sé ‘Nederlandse’ schepen te zijn. Frank Bos stelt de grens van 50 jaar ter discussie: het gaat zó snel dat het Havenmuseum nu een eerste-generatie containerschip heeft aangekocht, hoewel dat nog lang geen 50 jaar oud is.
  • Dan zijn er de juridische argumenten, vooral verwoord door Pieter Blussé, Paul Versteege en Oluf van Oosterom: de FONV is eigenaar van het register, niet de LVBHB. Dus de LVBHB kan wel voorstellen doen, maar niets eigenmachtig veranderen. Paul roept op om vooral niet op te blazen wat je nu hebt, ten gunste van een onzekere vernieuwing. Oluf: “Binnen de FONV praten we over een her-ijking, niet over een complete vernieuwing.”
  • Bijna even traditioneel als de kritiek op het register zelf is de achterdocht over het gebruik daarvan. Greet de Ruyter: “De overheid heeft behoud niet als doelstelling. [De overheid] wil alleen maar registreren.” Later zegt ze onomwonden: “Het Waardestellend Kader is klaar voor registratie en sanering van ons soort schepen.”

Kortom, nogal wat verschillende standpunten, van pikzwart tot spierwit, maar het merendeel toch geschilderd in veel grijstinten. Maar het LVBHB-bestuur moet verder. Daarom een formele stemming, mèt de bij binnenkomst uitgereikte stembriefjes.

Uit de grond van haar hart: Astrid Abrahamsen. (Klik op de foto om te verkleinen)

Soep en tellen

Stemem tellen: onze secretaris, een beëdigd doventolk en een rechter. (Klik op de foto om te verkleinen) Het is inmiddels bijna half één. Soep!

Het bestuur roept gekscherend beëdigde tellers op. Het krijgt letterlijk wat het hebben wil: een heuse beëdigde doventolk en een ingezworen rechter tellen de stemmen voor ons. Over fraude hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken. De uitslag: 98 stemmen uitgebracht, 3 blanco, 4 ongeldig, 29 stemmen tegen en 62 voor. Het bestuur heeft mandaat om verder te gaan op de ingeslagen weg.

In de pauze feliciteren wij elkaar met een bestuur dat eindelijk een vergadering eens op tijd laat aflopen. Hmm … toch niet helemaal: het blijkt dat dit een pauze was om de stemmen te tellen. De vergadering gaat gewoon verder. Volgende keer de agenda wat beter bestuderen.

DOP

Want het Driejarig Operationeel Plan 2012- 2014 (DOP) van het bestuur moet nog besproken – en goedgekeurd – worden. Wordt dat een anticlimax na de emoties rond het Register?

Niet als het aan Gerard Meijer ligt. Hij doet een bevlogen oproep: in het DOP staat dat wij niet alleen schepen maar ook ambachten willen behouden. Waarom niet het ambacht dat het dichtst bij het schipperen met onze schepen staat: varen met vracht? Dàt is pas ons ambacht! Wie Gerard kent weet dat zijn enthousiasme niet op papier is over te brengen.

Paulus van Roemburg doet – ook bevlogen, maar op zijn manier – een oproep om “ons prachtige verenigingsschip, de Terra Nova” positief te benaderen en veel meer dan nu in te zetten. Hij stelt voor de contributie te verhogen zodat de Terra Nova uit de financiële druk komt. Rolf gaat niet verder dan de toezegging dat we volgende wintervergadering over de Terra Nova praten.

Monique Molhuizen doet haar – even bevlogen als traditionele – oproep om ons óók in te zetten voor niet-bewoonde schepen. Het bestuur zegt dat – al even traditioneel – toe.

Het DOP wordt bij handopsteken aangenomen.

Daardoor kan Auke formeel vragen om een overheveling van een geoormerkt fonds. We hebben nu een fonds ‘lezingen’, waar eigenlijk niets mee gebeurt. In het DOP staat dat het bestuur de deskundigheid van de leden wil bevorderen. Mag dat fonds daarom hernoemd worden in fonds ‘deskundigheidsbevordering’? Han Visser merkt op dat dat een wat ongelukkige naam is: het is niet de bedoeling dat de leden daar een beroep op doen om hun opleiding voor het groot vaarbewijs te laten subsidiëren. Daar wordt wat om gegrinnikt, maar Han is bloedserieus. Hoe dan ook, wederom bij handopsteking krijgt Auke zijn naamswijziging.

Bevlogen: Gerard Meijer. (Klik op de foto om te verkleinen)

Werkgroepen

teleurgesteld: Ruut Louwers. (Klik op de foto om te verkleinen)
  • Johan Sloots meldt dat de Winteractiviteit van de Regio Zuid dit jaar op 10 maart in Woudrichem zal zijn, aan boord van de Terra Nova.
  • Cor Winde meldt dat Havens en Ligplaatsen sinds vanmorgen kennis heeft genomen van een nieuwe ligplaats bij Fort Wiericke, aan de Oude Rijn tussen Woerden en Bodegraven.
  • De Stichting Terra Nova krijgt van diverse mensen de waarschuwing dat varen met rode diesel in Duitsland en Frankrijk kan leiden tot hoge boetes.
  • Aart te Velde geeft de voortgang aan van de reünie in Hasselt. Het is moeilijk sponsoren te vinden, het zal een sobere reünie worden. Daar zal niet iedereen rouwig om zijn: geen versterkte muziek! Aan de stichting Hassailt (hoewel geplaagd door personele problemen) en de gemeente zal het niet liggen: de grachten zijn al allemaal uitgebaggerd, de bruggen worden gangbaar gemaakt. Er is nog plaats: tot vandaag 109 inschrijvingen, er kunnen wel 200 schepen in Hasselt liggen!
  • Han Visser licht de aanbrengtocht vanuit Hattem toe: een demonstratie dat wij de heropenstelling van het Apeldoorns Kanaal steunen. Rob Klaassen licht de aanbrengtocht vanuit Kampen toe, inclusief een mogelijke zeilwedstrijd op het Ketelmeer.
  • Ruut Louwers heeft een wel buitengewoon spijtige mededeling: de gemeente Zierikzee heeft de stekker getrokken uit de reünie die we daar in 2014 zouden hebben. De Nieuwe Haven bevat ruimte voor maximaal zo’n 100 schepen. Daarachter ligt ‘t Sas: nog eens een kom voor zeker 50 schepen. Maar die moet worden uitgebaggerd, of toch tenminste geëgaliseerd, en de grond daar is vervuild. Tot nu toe zag de gemeente dat niet als een probleem, maar juist deze week is ze dwars gaan liggen. De enorme teleurstelling is van Ruut’s gezicht en lichaamstaal af te lezen: “We lopen tegen een ambtelijke muur op.”

Rolf meldt dat het bestuur zich beraadt op een nieuwe locatie en dat we daar in de zomervergadering over zullen beslissen.

Rondvraag

Laat uwe hand niet ijdel zijn: les tricoteuses. (Foto: Eva de Jong) (Klik op de foto om te verkleinen) Nu is de fut er toch echt uit. Een voor ons doen matte rondvraag:

  • Simon de Waard waarschuwt dat de subsidie voor AIS dit jaar afloopt. Volgens Simon worden die dingen toch ooit verplicht voor schepen langer dan 20 meter, dus dan kun je hem maar beter alvast met subsidie inbouwen!
  • Han Visser geeft aan dat wie eerder naar Hasselt wil komen dat even moet opgeven aan de reüniecommissie.
  • John La Haye stelt dat we, als we toch zoveel geld in kas hebben, dat misschien kunnen benutten om ‘onze’ verhalen eens te bundelen en als “handreiking van de schippers naar de wal” uit te geven.
  • IJsbrand Heijnis stelt een aardigheidje voor – bijvoorbeeld een oorkonde – voor alle leden die onafgebroken 25 jaar lid zijn geweest.

En daarmee is het afgelopen. Tien over half twee sluit Rolf de vergadering af: lunch! Die soep tussendoor was een goed idee.