Op 9 april 2019 om 20.00 is er in Hasselt een lezing over de binnenvaart door Corine Nijenhuis, auteur van het boek “Een vrouw van staal”.

De werkgroep scheepvaart van de Historische Vereniging Hasselt heeft de bekende schrijfster Corine Nijenhuis bereid gevonden om een lezing te houden over haar werk en natuurlijk in het bijzonder over het leven aan boord van het binnenvaartschip Henriëtte.

Datum: dinsdag 9 april 2019 20.00 uur
Locatie: Oude Stadhuis, Markt 1 8061 GG Hasselt. Toegang vrij. I.v.m. de beschikbare plaatsruimte in ons mooie stadhuis is aanmelden vooraf gewenst. Dit kan via de mail: minie.buit@live.nl of per telefoon: 038-4771973

Uit het voorwoord in “Een vrouw van staal

In 1901 gleed ze van de helling: een Zeeuwse klipper, zo fier dat iedereen haar nakeek. Ze overleefde twee wereldoorlogen en de grote crisis in de jaren dertig. Onverschrokken doorstond ze de verstikkende armoede, ingevroren winters en de macht van de kroegbevrachters. Ze werd geroofd door de nazi’s, bracht ontheemden terug naar huis, hielp mee aan de bouw van de Afsluitdijk en de Zeelandbrug en voelde het zoute water zoet worden.

“Een vrouw van staal” verteld over de ruim honderd jaar durende vaart van een buitengewoon binnenvaartschip en de bijzondere levensdagen van haar vijf schippers. Het was een eeuw waarin niet alleen de Nederlandse binnenvaart ingrijpend veranderde maar ook het leven aan de wal.
Zwierf de klipper in haar jonge jaren nog met de wind in de zeilen op de wilde vaart, een eeuw later voer ze gemotoriseerd en tien meter verlengd een vast traject. Tot het moment dat nieuwe scheepswetten zo’n grote aanpassing vergden dat vrachtvaren onrendabel werd. In 2007 kwam zij in handen van de auteur en veranderde van een werkschip in een varend woonschip. Al kan ze het niet laten om af en toe als vanouds over de Hollandse wateren te zwerven.

Veel inwoners van Hasselt en wijde omgeving hebben nog steeds iets met het varende bestaan via hun werk, via familie of gewoon omdat onze stad vanouds een lange geschiedenis van bedrijvigheid met de scheepvaart heeft. Voor al deze mensen een unieke kans om een mooie avond mee te maken met de bevlogen en enthousiaste vertelster die Corine ook is.