Een alternatieve zomerreünie op het Lauwersmeer voor wie wil: samen verder naar Eems/Dollard. Inschrijving verlengd tot 11 juli.

Update 30-7-2021: ivm de wind is de ankerplaats verplaatst naar het Nieuwe Robbengat, zie dit bericht. Ook het programma is deels aangepast.

Geen Winschoten, wel Zoet/Zout

Ook dit jaar door corona geen ‘normaal’ erfgoedevenement. Maar we maken van de nood een deugd want we kunnen elkaar wél ontmoeten op en in het water van het Lauwersmeer voor het evenement-te-water Zoet/Zout. In het weekeinde van 30 en 31 juli en 1 augustus gaan we voor anker tussen Oostmahorn en de Hoek van Bant.

Programma

De ad-hoc werkgroep van Noorderschippers en bestuur werkt nog hard aan het programma, natuurlijk met een groot voorbehoud: wat kan en mag er vanwege het virus? In grote lijnen ziet het er zo uit:

Bij aankomst op vrijdag begeleidt een van de ‘ankermeesters’ je naar je ankerplek en, eenmaal geankerd, krijg je een welkomstpakket. Nog meer welkom door de voorzitter, via marifoonkanaal 88, en een borrel-op-afstand. Of, als dat al mag, aan boord van de Terra Nova, zoals altijd het middelpunt van het feest. De zomerse Schippersmaaltijd heeft de vorm van een koud buffet en je kan die afhalen bij de Terra Nova.

Op zaterdag zijn er een aantal wateractiviteiten: zeilen met kleine bootjes (Laser Pico en Valk) en met een wedstrijdpraam, roeien en zwemmen. En we kunnen op bezoek bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog, waar twee nieuwbouwschepen op stapel staan. ’s Avonds spelen we bijbootjespolo, er is muziek en een drijvend terras.

Dan, misschien wel als de broodjes van de warme bakker aan boord zijn bezorgd, kan de zondag beginnen, die vooral in het teken staat van de natuur in het Lauwersmeergebied. Wandelen met de boswachter, misschien een bezoek aan het Visserij museum in Zoutkamp. De deelnemers aan de Waddentocht hebben op zondag hun voorbereidende palaver.

En vervolgens gaat iedereen later op de zondag of op maandag haar of zijns weegs.
Dus niet alleen geen publiek op de kade of aan boord maar ook geen keuring van gasinstallatie en reddingvesten en geen gezamenlijke barbecue.

Het Lauwersmeer

Het evenement heet niet voor niks Zoet/Zout: de Lauwerszee werd in 1969 Lauwersmeer, het zoute waddenwater werd eerst brak en toen zoet. Een mooi Volkskrant artikel beschrijft hoe dat in de afgelopen vijftig jaar ging. Voor alle deelnemers is Zoet/Zout een mooie gelegenheid voor een verdere kennismaking met dit fascinerende gebied.

Er heen

Dat kan over het wad, via Leeuwarden/Dokkum of vanaf Groningen. De deelnemers krijgen een Schippersbrief met daarin de Tips-voor-Onderweg van de organisatiewerkgroep. Natuurlijk zorg je ervoor dat je ankergerei in orde is en dat je een bruikbare bijboot hebt. Voor het bijbootjespolo moet dat een rubberboot zijn, geroeid uiteraard.

Terug of verder

Met een kleine groep schepen varen we na afloop over het wad naar het oosten. We doen dan een ‘begeleide waddentocht’ en dat betekent informatie vooraf via de mail, een voorbereidend palaver op het Lauwersmeer en een gezamenlijke tocht, met droogvallen onderweg, tot aan de Eems/Dollard. Wie wil kan vervolgens nog doorvaren de Ems op naar Leer en/of over het Duitse wad naar Carolinensiel. Onze Duitse vrienden hebben ons uitgenodigd voor het Schiffstreffen in Leer  in de week na Zoet/Zout. Nog een week later zijn we uitgenodigd (onder voorbehoud) voor de 30e WattenSail in waddenhaven Carolinensiel. En voor een Treffen in Weener (aan de Eems).

Maar je kan natuurlijk ook over het Reitdiep naar Groningen varen en eventueel alsnog naar Winschoten.

Namens de organiserende werkgroep,
Frits Veldmeijer, Noorderschippers

Alsnog opgeven voor Zoet/Zout?

Ruim dertig schepen hebben zich al opgegeven via de enquête onder de deelnemers voor ‘Winschoten’. We kunnen hoogstens ongeveer het dubbele aantal schepen kwijt.

Je kunt je nog opgeven tot 11 juli, het inschrijfformulier is te vinden op de pagina Ledenmenu > Aanmelden Erfgoedmanifestatie (zorg dat je ingelogd bent).

Met vragen kun je mailen naar erfgoedmanifestatie@lvbhb.nl.