Zondag 2 juli is een grote vlootschouw in Vreeswijk: tallships, motorschepen en kleinere zeilschepen zijn dan te bewonderen op de Museumwerf. Ze zijn allemaal gebotteld dat wil zeggen dat het scheepjes in flessen zijn.
Van oudsher doodden zeelieden tijdens lange reizen hun tijd met de vervaardiging van scheepsmodellen in lege flessen. Als ze na maanden weer voet aan de vaste wal zetten, werden deze flessen veelal verkocht aan landrotten. De opbrengst was een aardige aanvulling op hun vaak karige gage.
De techniek van de vervaardiging van deze kunststukjes is tegenwoordig niet meer voorbehouden aan zeelieden. Vele hobbyisten nu beoefenen deze tak van sport. Alle onderdelen van een model worden via de vaak smalle halzen in de fles gebracht en samengesteld tot vaak schitterend gedetailleerde scheepjes met of zonder achtergrond.
Tijdens deze Themazondag zijn het Theehuys, met binnen- en buitenterras, en de expositieruimtes geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Entree is € 2,- p.p. Bootsmaatjes (donateurs) en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.
Kijk voor meer info op de website.