357_bgr_Nwland_foto_rechFotograaf Cornelis Nieuwland maakte duizenden foto’s op glasnegatief van de Rotterdamse havens. Schitterende foto’s, waarvan een deel bewaard is gebleven en daarvan is weer een deel in een boek verschenen. Afgebeeld zijn voornamelijk zeeschepen en de nodige stoomslepers. De foto’s schetsen een beeld van de Rotterdamse havens van de eerste dertig jaar van de twintigste eeuw.
Graanelevatoren, een sleper met open stuurstand en liggend stuurwiel, maar ook prachtige foto’s van zeilende zeeschepen, vaak genomen vanaf de Zuiderpier van Hoek van Holland. Een aantal schepen heeft de Nederlandse vlag op de romp geschilderd en in koeien van letters de naam en plaats van herkomst om te ontkomen aan de Duitse duikboten (de Eerste Wereldoorlog valt binnen de periode van de foto’s).
Een mooi uitgevoerd kijkboek met achterin kort informatie over de getoonde schepen. Voor uitgebreide recensie zie Bokkepoot 215.
Cornelis Nieuwland, Haven- en schepenfotografie Rotterdam 1905-1930, gebonden, 128 pagina’s, uitgeverij Diafragma Rotterdam, € 22,50, ISBN 978-94-90631-09-3. Direct bestellen op de website.