Beste reünie-gangers,

Ik wil de animo nagaan voor een alternatieve aanvaar route onder zeil naar de zomer , namelijk buitenom! Geen gedoe met bruggen, wachttijden voor sluizen, maar lekker over het ruime sop en buitengaats naar de marine stad Den Helder.

Zelf ben ik meermalen zeilend vanuit Rotterdam en terug buitengaats geweest met mijn Groninger zeetjalk ‘De Nederland’, een enkele keer samen met een soortgelijk schip. Die enkele keer heb ik de bemanning vooraf weten aan te spreken op het idee (ik ging toch al) en door dit gezamenlijk te doen vergroot je de kans elkaar te kunnen assisteren bij (kleine) onverhoopte zaken of alleen al een beetje meer vertrouwen om de stap eens een keer te nemen.

Er zijn wel een aantal voorwaarden: je schip en bemanning moet adequaat zijn uitgerust om dit aan te kunnen, de verzekering verleent haar goedkeuring (of ‘geen bezwaar’-meestal tot 12 mijl uit de kust-) en natuurlijk ijs- en weder dienende! Dit laatste geldt voor ieder persoonlijk en voor mij tot 5 Bft uit het zuid- tot noordwesten of ietsje meer bij aflandige wind. Noordoostelijke wind betekent kruisen en dan helpt het tij gigantisch mee (of tegen!), dus dat is ter beoordeling op het moment dat alternatieven nog mogelijk zijn (weekend vooraf).

Het idee is om hiervoor 2 dagen uit te trekken vanuit Rotterdam met een stop-over te maken in IJmuiden (misschien ook Scheveningen? Dat zou wel een extra dagje kunnen zijn). Dus in principe woensdag en donderdag 30 en 31 juli. Of dit feitelijk mogelijk is valt pas op zijn vroegst het weekend daaraan voorafgaand (26/27 juli) te besluiten met de dan voorspelde weersomstandigheden.

Heb je in principe zin om mee te gaan, meld je dan aan via gaby.schouten@hotmail.com en reserveer alvast tijd voor een briefing ergens in het weekend van 26/27 juli. Daarin zal ik wat praktische zaken toelichten, zoals te nemen technische-en veiligheidsmaatregelen, stroming, navigatie, etc. Mochten er mensen gedeeltelijk mee willen (bijvoorbeeld vanaf IJmuiden) dan is dat natuurlijk ook welkom en hartstikke gezellig!

gabyschoutenIk heb er zin in en zeker met een aantal zeilende medeschippers!
Groet, Gaby Schouten