IMG_0260MarcoZwinkels

Fotografie: MarcoZwinkels.nl


Op  4, 5 en 6 juli houdt de Werkgroep Kleine Zeilvaart  van de Landelijke Vereniging tot behoud van het varend bedrijfsvaartuig (LVBHB) hun jaarlijkse nautisch weekend. Dit jaar is in samenwerking met de havendienst Delft besloten dit weekend te houden in het eeuwenoude  centrum van Delft.  Op vrijdag 4 juli leggen de voormalige zeilende vrachtschepen ,die door liefhebbers zijn gerestaureerd , aan langs de Oude Delft en de Lange Geer, tegenover het voormalig legermuseum.  Daarmee komt de eeuwenoude Delftse nautische historie weer even tot leven.  Havenmeester Kim Timmermans vertelt;  “Delft heeft een zeer rijke nautische historie en die willen we graag wat meer belichten, dit weekend met de Werkgroep kleine Zeilvaart is een eerste aanzet en we hebben er alle vertrouwen in dat dit een aanloop kan zijn naar meer. We zijn blij met de komst van deze schepen en wensen ze een leuk verblijf in Delft toe.”
Om vrijdagavond 4 juli om 20.30 uur wordt het weekend ingeluid met een tocht door de grachten van Delft.  Enkele  schepen zullen op handkracht door middel van bomen en jagen voortbewogen worden door de bemanningen. Twee van deze schepen zullen mede bemand zijn door o.a. een djembe band  en een slagwerkgroep.  Hierbij is rekening gehouden met de voetballiefhebbers die ook willen komen kijken want dit spektakel vindt plaats tussen twee voetbalwedstrijden in.
IMG_0463MarcoZwinkels

Fotografie: MarcoZwinkels.nl


Op zaterdag 5 juli om tien uur worden de trossen losgegooid en vertrekt de vloot voor een uitstapje naar Overschie.  Rond de vorige eeuwwisseling was Overschie drie scheepswerven rijk waar  veel schuiten en westlanders werden gebouwd. De schepen zullen deze tocht zoveel mogelijk zeilend afleggen, uiteraard afhankelijk van de wind. Om ca. half twaalf worden de schepen in Overschie verwacht ,alwaar de bemanningen worden opgewacht door de medewerkers van het Museum Oud Overschie waar ze meer te horen krijgen over o.a. de vroegere scheepsbouw aldaar.  Na dit bezoek zal één van de schepen van de vloot, welke na een jarenlange restauratie net aan de vloot is toegevoegd worden herdoopt. Het betreft een Westlander van negentien meter, welke in 1897 is gebouwd in Overschie. Het schip zal de toekomst tegemoet varen onder de naam Bolwerk V.  Na deze feestelijke plechtigheid zet de vloot koers terug naar Delft en zal om ongeveer vier uur terug zijn in het centrum van Delft.
Zondag om twaalf uur vertrekt de vloot weer naar de eigen thuishavens.
IMG_0739MarcoZwinkels

Fotografie: MarcoZwinkels.nl