Kees van der Staak uit Tilburg attendeerde ons op een interessant boek over de touwhandel (en mastenmakerij) van de familie De Vries: de Mastmaakster door Joop Hart. Het boek beschrijft de geschiedenis van de huidige touwhandel op de kop van het Singel in Amsterdam, die evenwel in Lemmer begonnen is. Het boek neemt als uitgangspunt het leven en handelen van de Weduwe De Vries, die aan het begin van de 20e eeuw de zaak van haar man erfde en uitbouwde.

Het boek is gratis te downloaden op het internet. (PDF, 4,4 MB)

Afb. Een factuur uit 1904 van de Weduwe de VriesWie geïnteresseerd is in hoe het tuigen van binnenschepen vroeger toeging; wie geïnteresseerd is in hoe een vrouw zich staande hield in een mannenmaatschappij; wie geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van een nautisch familiebedrijf; die moet dit boek zeker lezen! Het boek gaat ook  gedetailleerd in op prijzen van de artikelen, op het gebruikte materiaal, op de lonen van de medewerkers … noem maar op.

De inhoudsopgave:

1 De familie
2 Het bedrijf
3 Het personeel
4 De stammen
5 De masten
6 Gieken, gaffels en boegsprieten
7 Fokken- en kluiverstokken
8 Bomen, palen en stokken
9 Hout: de cijfers
10 De blokken
11 De pompen
12 Het ijzer
13 De ankers en de kettingen
14 Het touw en het draad
15 Kurk, kokoszakken en kompassen
16 De kleding en de vlaggen
17 De verf en de smeer
18 Huisraad en huishouden
19 Een kist van eigen makelij

Van harte aanbevolen! U kunt het boek gratis ophalen op de website van Kees van der Staak, maar let op: het is wel 4,4 Megabyte groot!