Sail Leiden is van start!

Afgelopen vrijdag vertrok de Terra Nova, met aan boord zo’n 40 genodigden van de Kaag naar Leiden. In het kielzog een aantal markante schepen die een kleine vloot vormden met historisch erfgoed. Onderweg was er veel bekijks vanaf de oevers.

Foto Janneke Bos

Bart Vermeer begeleidde de gasten met een toelichting op bezienswaardigheden, met name natuurlijk de schepen. Dit gebeurde met behulp van een ouderwetse roeptoeter.

Overal In Leiden stonden deze billboards opgesteld met informatie over het varend erfgoed

In Leiden kwam ook Radio West aan boord die in een live uitzending veel aandacht besteedden aan onze erfgoedmanifestatie met onder andere interviews met Rolf van der Mark, Martine van Lier, mevrouw van Delft (wethouder van Leiden) en Jan Marijt.

foto Guido Ganzeman

 

Eenmaal aangemeerd in de Haven in Leiden begon een spectaculaire openingsact van een operazangeres, drijvend op het water. Sail Leiden is begonnen!

foto Guido Ganzeman

Spetterende afsluiting van een prachtige openingsdag Sail Leiden

Zaterdag

In plaats van een ledenvergadering organiseerde de LVBHB een feestavond voor de schippers. Het voorprogramma werd vooral opgeluisterd door het Achterdekorkest dat ook samen met het publiek het Groot Niet te Vermijden Reüniekoor vormde en een lied over de erfgoedmanifestatie in Leiden ten gehore bracht.

foto Guido Ganzeman

Arjan van Tres Hombres vertelde over zijn avontuur samen met twee kameraden om een totaal verwaarloosd schip op te bouwen tot een prachtig zeilend vrachtschip. Op CO2-neutrale wijze vervoeren zij al een aantal jaren goederen vanuit de Caraïben. Dit met behulp van vele aandeelhouders die bereid waren te investeren in deze jongensdroom.

De Big band zorgde voor een goede sfeer

Ook werd de nieuwe website van de LVBHB gelanceerd. Als het goed is zit je hier nu naar te kijken. We nodigen je uit om nog wat verder rond te struinen op deze website want hij bevat ook een prijsvraag: los op en win!

De hoofdact werd verzorgd door de Koos Mark Big Band die met spetterende big band muziek het publiek overhaalde tot een swingpartij.

 

 

Hebben jullie ook zo’n zin in zaterdag en zondag?

Dag 2 zit er alweer op

Op dag twee liet Leiden nogmaals weten hoe gastvrij het is. Wat een geweldige organisatie! Er waren zoveel activiteiten, te veel om op te noemen. Van een visrokerij en kinderactiviteiten in het Ankerpark tot een nautische markt in de museumhaven, alles even gezellig.

foto Guido Ganzeman

Er was ook grote publieke belangstelling. Zowel voor schippers als publiek was het een feest. Overal is aan gedacht, zelfs het weer. Vanmorgen een verkoelend buitje en daarna een heerlijk zonnetje waar in het prima toeven was.

Niet onvermeld mag blijven de heerlijke schippersmaaltijd die verzorgd werd op twee schepen van Rederij van Hulst. Iedereen zat te genieten van een gevarieerde Chinese maaltijd.

Ik kan niet wachten op dag 3!

Laatste dag Sail Leiden

Alweer de laatste dag van Sail Leiden. Heel veel te zien en te beleven weer. In het Ankerpark waren de eettentjes erg in trek. Ook was er volop aandacht voor de oude scheepsambachten, iets waar onze vereniging ook als behoudsorganisatie voor optreedt.

De sfeer werd mede gemaakt door diverse optredens, waaronder de Virtuoze Matroze en het Achterdekorkest.

De route die door de organisatie was uitgezet werd gemarkeerd door verschillende doeken met daarop de scheepvaartgeschiedenis van Leiden.

Uiteraard met een speciale aandacht voor de Terra Nova, die bij Boot in Leiden is gebouwd. Deze doeken zijn mogelijk gemaakt door het Meyjersfonds dat de LVBHB met een donatie heeft gesteund. De frames zijn herbruikbaar voor volgende evenementen.

foto Kitty Molenaar

Leiden: bedankt voor de goede organisatie, de gezelligheid en de mooie contacten!

Speciaal wil ik nog even stilstaan bij de inzet van alle vrijwilligers die Sail Leiden tot een groot succes hebben gemaakt. Zonder anderen tekort te willen doen wil ik speciaal de complimenten geven aan de crew van de Terra Nova die zich bij onmenselijke temperaturen uit de naad heeft gewerkt om iedereen te voorzien van versnaperingen. Ook heel veel dank aan Jan Marijt en Tijs Zierfuss met wie ik veel contact heb gehad in de aanloop naar en ook tijdens het evenement. Top georganiseerd mannen!

Inge Koomen